Miért nem baj, hogy elmaradnak az idei fesztiválok

- 3 perces olvasmány


A kormány mai döntése értelmében a korábbi, augusztus 15-i határidő bizonytalan ideig meghosszabbodik, már ami az 500 fő feletti rendezvények megtartását illeti. Vélhetően ebben idén már nem lesz változás, ami azt jelenti, hogy nem csak a nyár vége telik majd fesztiválmentesen, de könnyen elképzelhető, hogy a teljes idei év hátralévő része is.

Szóval tulajdonképpen nagyon nagy a baj, hiszen egy – egy fesztivál lebonyolítása közvetlenül is rengeteg embernek ad munkát, mindamellett, hogy közvetetten például a turizmusra is hatással van, így összességében akár több tízezer ember megélhetése került veszélybe az utóbbi hónapokban. És az sem utolsó szempont, hogy a szórakozni vágyó közönség is hoppon maradt, jobb esetben nem a megvásárolt belépőjével a zsebében.
A példátlan időknek azonban pozitív hatása is lehet, mégpedig az évek óta, globális szinten vergődő klubszcénára.

A 2010-es évek első felében gyakorlatilag minden évben duplázódott a megrendezett fesztiválok száma, ami gyökeresen átalakította a teljes zenei szcénát. Az A listás előadókat már szinte kizárólag ezek a megmozdulások tudták kitermelni és a közönség jelentős része is az ilyen rendezvényekre vágyott, ahol jellemzően az egész éves party büdzséjének jelentős részét költötte el.

Az évtized második felében egyre gyakrabban lehetett hallani, hogy a világ különböző pontjain, sokszor nagy múltú klubok is bezárnak, többek között azért mert mindamellett, hogy a headliner előadók gázsiját nem tudják kitermelni a közönséget is egyre nehezebben tudják bevonzani. Ennek pedig egyértelműen az elszaporodó és egyre nagyobbra növekvő fesztiválipar volt az egyik kiváltója, hiszen az ő versengésük kapcsán szabadultak el a fellépti díjak, a látványos, soha nem látott körítés pedig a látogatókat szippantotta be.

Márpedig a friss tehetségek felfedezése, akárcsak a közönség utánpótlása nem a megarendezvények sajátossága, az bizony mindig is a klubokban történt meg, ráadásul azok közül a kis létszámú, pár száz fős underground helyeken. A következő időszak pedig bármennyire is sanyarú lesz pontosan az ilyen közösségeknek fog kedvezni, és ez jól látható már most is. Miközben évek óta elképzelhetetlen volt, hogy egy klub a nyári időszak alatt is kinyisson, addig idén, nem csak, hogy üzemel, de rendszerint teltházzal történik, hétvégéről hétvégére. És ami a legszebb, hogy mindehhez még csak világsztárokra sincs szükség, helyi, sokszor feltörekvő arcok váltják meg a szombat estét.

Szóval tagadhatatlanul nagy a baj, viszont, mint minden szokatlan és kellemetlen helyzet, úgy ez mostani is tartogat új lehetőségeket, amivel sokan már élnek is.