Ugyanazt a történetet egymillióféleképpen

- 3 perces olvasmány
minimal dubtechno elektronikus zene

minimal dubtechno elektronikus zene

Sokan még bele se futottak a mūfajba, pedig aki belekóstol és fogékony arra, hogy átélje a zenét és tudatosan hallgassa, az könnyen tud azonosulni vele. Rabul ejtve nyitja meg a bennünk szunnyadó univerzumok óceánját és olyan utazásokra invitál, hogy saját gyökereinkhez visszatérve vetkőzteti le a hétköznapok gondolati kényszerzubbonyát rólunk.

De mi is ez a zene? Mi a lényege? Mit jelent az a végtelen hömpölygés és végtelen mély monotonitás?

Pár mondatban összefoglalják nekünk a hazai előadók, mert bizony vannak olyanok. Sőt, nemzetközileg kiemelkedõ tehetségek, akiket a szcéna nagyon is elismer, a teljesség igénye nélkül: Krisz Deák, Zol, Aura Fresh, Ohmikron, Beko, 7mirror, SpecDub, Garpo, N-2b vagy éppen Banyek.

Első nekifutásra a stílus hangzása szárazságot tükrözhet, hiszen a vasakból kitekert chord hangok szétfolyása, a visszhangok, a recsegős szőnyeg pattogása és a monoton lüktetés egysíkúságot mutathat – ha az ember nem figyel picit jobban oda. Mert itt bizony az apró részletekben bújik meg a lényeg. A dubtechno legnagyobb érve, hogy az egyetlen állandó dolog benne a folytonos változás. Hiába forognak ugyanazok a chordok hosszú perceken keresztül, mégis filterek és delayek gondoskodnak arról, hogy ne szólaljon meg kétszer ugyanúgy egy-egy hang. Ha nem csak hallgatunk, de figyelünk is rögtön feltűnik az a finom munka amit ezeknek a zenéknek a megírása magában rejt és abban a pillanatban ahogy megértettük a lényegét, azonnal organikussá válik, életet kap minden hang és végtelen mélységekbe utaztatja az elmét. Persze nem mindenki vevő rá, de aki igen, az ‘hazatér’, miközben hallgatja.

Krisz Deák szerint:

A DUBTECHNO AZ EGYENSÚLY, A SZÍV ÉS ÉSZ, LÉLEK ÉS TEST KÖZÖTT, A SZINTIK HARMÓNIÁJA. ADOBOK LÜKTETÉSE, A MŪKODÉSHEZ MINIMÁLISAN SZÜKSÉGES ÖSSZETEVŐK TÖKÉLETES ÖSSZHANGJA. SE TÖBB, SE KEVESEBB, CSAK AMENNYI FELTÉTLENÜL KELL, DE AZT MAXIMÁLIS ENERGIÁVAL ÉS FIGYELEMMEL.

Zol pedig így határozza meg:

A DUBTECHNO SZÁMOMRA A KAPU , AMI KILÁTÁST AD EGY OLYAN VILÁGRA, AMIT MAGAMBAN KERESEK. A MŰFAJ TRANSZCENDENTÁLIS, MÉLY ÉS TÁNCOLHATÓ, MIKÖZBEN REPETITÍV ÉS LEBEGŐS. A DUB JAMAICÁT, A TECHNO DETRIOT-OT ÉS NÉMETORSZÁGOT IDÉZI, AHOGY ÉN ÉLEM MEG, ITT BUDAPESTEN. MELEG ÉS HIDEG TALÁLKOZÁSA EGY STÍLUSBAN, CSODÁLATOS KÖZÉPÚT. NEKEM NEM KELL ENNÉL TÖBB, SZÍVEMBE ZÁRTAM MÁR NAGYON RÉGEN. EGY 2018-BAN LITVÁNIÁBAN, A GREYSCALE RECORDSNÁL MEGJELENT TRACKEM TESTESÍTI MEG TALÁN LEGINKÁBB MINDEZT.

A DUBTECHNO – STRUKTURÁLIS KÖTÖTTSÉGEINEK ELLENÉRE – SZÁMOMRA VÉGTELEN SZABADSÁGOT AD, ISMERETLEN, REJTETT ZUGOK FELFEDEZÉSÉHEZ AZ ORGANIKUS HANGZÁSOK UNIVERZUMÁBAN. MINDEZ LEHETŐVÉ TESZI, HOGY NE EGYMILLIÓ TÖRTÉNETET MESÉLJEK EL, HANEM UGYANAZT A TÖRTÉNETET EGYMILLIÓFÉLEKÉPPEN IS EL TUDJAM MESÉLNI.

– értelmezi Aura Fresh a műfaj adta önkifejezési lehetőségeket.

A CIKKET A REZIDENCIA – ONLINE STREAM STÚDIÓ ÉS UNDERGROUND ELEKTRONIKUS ZENEI CSATORNA DJ-ÉKNEK ÉS PARTYARCOKNAK – VENDÉGSZERKESZTŐJE, OLAVI ÁLLÍTOTTA ÖSSZE.