Manapság a techno már – már olyan, mint a popzene

- 4 perces olvasmány
monika kruse techno cinemahall
monika kruse techno cinemahall
monika kruse techno szombat cinemahall

„Eleinte még lakbérre sem futotta. 50 eurót kaptam egy fellépésért, miközben lemezekre heti szinten 200-at költöttem. De szerencsés vagyok, mert a szüleim soha nem sugallták, hogy nézzek valami rendes munka után. Az elejétől fogva támogattak a törekvéseimben, hittek bennem, és most rendkívül büszkék rám, hogy végül is sikeres lettem, és hogy most már a lakbér kifizetése sem jelent gondot!”

Monika Kruse közel 30 éves pályafutása  valahogy így kezdődött, na meg jó pár saját rendezésű bulival. Második világháborús bunkerben, villamoson vagy ahol éppen lehetőség volt rá. Volt, hogy 50-en voltak rajta, de volt, hogy több százan is.

„A ’90 évek elején tényleg minden megtörténhetett, ami ma már elképzelhetetlen. Volt, hogy a sofőröm eltűnt a buliban és kétes arcokkal jutottam ki a reptérre, olyan is előfordult, hogy a szervező szüleinél aludtam, mert nem volt pénz szállodára, szóval bőven akadtak izgalmas helyzetek. Aztán ott voltak a saját szervezésű bulik, amikre általában mindig kihívta valaki a rendőrséget, de volt olyan is, hogy a technika vetett véget a partynak. Végül aztán valahogy mindig megoldódott és ha nem is az eredeti helyszínen, de folytatódott az éjszaka, általában töretlen lendülettel. Életem egyik legizgalmasabb időszaka volt.”

Manapság már sokkal profibban működik minden, ami ugyan rendkívüli előnyökkel jár, mindamellett, hogy sokkal sterilebbé is vált a környezet.

„Manapság a techno már – már olyan, mint a popzene: menedzsmentek, stratégiák, hype és márkaépítésről szól az egész. A Dj profilja lassan fontosabbá válik, mint maga a zene amit játszik.”

A környezet lehet, hogy alaposan átalakult a kezdeti időszakhoz képest, Monika azonban mind a mai napig ugyan úgy izgul minden egyes fellépés előtt, legyen az pár száz fős klub, vagy több ezer fős fesztivál, mert legyen bármennyire is sikeres a közönségnek soha nem akar csalódást okozni.

„Fellépés előtt mindig nagyon izgulok. Számomra fontos, hogy a tánctéren mindenki maradéktalanul jól érezze magát, és azt gondolom ezért mindig a Dj a felelős. Az első pár zene után, ha már sikerült egymásra hangolódnunk a közönséggel, megszűnik ez az idegesség, ami egyébként egyáltalán nem egy rossz dolog. Kell az emelkedett pulzusszám a helyzet teljes átéléséhez.”

Ezt a gondos odafigyelést a közönség is nagyon érzi, a világ számos pontján akadnak, a szó legjobb értelmében vett fanatikus rajongók, akikkel szinte már baráti viszonyt ápol. Mindezt a zene elképesztő erejével érte el, mert mint mondja, minden élethelyzetre van egy megfelelő dallam.

„Én mindig a szívemre hallgatok, a teteimet ez határozza meg, nem pedig a társadalmi elvárások, vagy a mások véleménye. Az érzéseim kifejezésére pedig a zenénél jobb eszköz aligha létezik. Minden hangulatot ki lehet fejezni általa, ha szomorú vagy felvidíthat, ha jó kedved van egy pörgős darabbal a szerotonin szintet az egekbe lehet emelni általa. Az emlékeinkhez is köthetünk zenéket, amiket megszólaltatva újra és újra átélhetjük azokat.”

Szép pillanatokban május 18-án, a Cinema Hall-ban sem nem lesz hiány, Monika Kruse 3 órás szettje jó pár emlékezetes momentumot tartogat, akárcsak Metha, Miro Joo és Episode1, akik szintén fellépnek majd ezen a májusi éjszakán.

Jegyek elővételben erre, warm-up tipp pedig erre:

Via Festicket, Iconicunderground, Dj Mag