Megérkezett az UNO DRUM dobgép

- 2 perces olvasmány
multimédia analóg dobgép
multimédia analóg dobgép

Az IK Multimedia legfrissebb újdonsága, a UNO DRUM félig analóg, félig PCM dobgép, ami annak ellenére, hogy még elemről is működik, elég komoly potenciállal rendelkezik!
Gyakorlatilag egy kalap alatt egyesíti a kasszikus analóg hangzásokat és a digitális mintákat.

Az IK Multimedia első analóg szintetizátora, az UNO, után a dobgépek területére is be kíván törni – ez az UNO Drum. Lényegében egy rendkívül kompakt, de annál erőteljesebb analóg/digitális hibrid hangszer: 6 analóg voice, 54 PCM dobminta, melyeket akár layerelhetünk is. A teljesség kedvéért pedig a hangzások egyénileg hangolhatók, továbbá master torzítás és kompresszor effektek is elérhetők. A könnyen kezelhető beépített 64-lépéses szekvencerén stutter, random és roll effekteket is használhatunk, mellyel egészen komplex témákat alkothatunk.

A 6 analóg voice áramköreit a Soundmachines tervezte, mely az eredeti UNO esetében is aktív szereplőként volt jelen – masszív lábdobot, pergőket, tapsokat és cineket csavarhatunk ki pillanatok alatt.
Ezen túl 54 PCM mintából válogathatunk, melyeket az IK Multimedia SampleTank4 szoftveréből ismeretünk.

Annak érdekében, hogy igazán súlyos hangzásokat érjünk el, layerelhetjük az analóg és digitális hangokat – lényegében 11 hang szólhat egyszerre, melyeknél beállíthatók a tune, snap, decay paraméterek, hogy biztosan üljenek az adott zenei környezetben, de ezek változtatása remek lehetőség az elő fellépések izgalmasabbá tételéhez.

Az UNO Drum-on 12 padot találunk, melyeken két velocity zóna található – ennek segítségével akár ujjal is dobolhatunk, de igazán gördülékennyé teszi a témák feljátszását.
A 64 lépéses szekvencer 8 paraméter automatizációt tud rögzíteni lépésenként, song módban pedig 64 patternt tud sorba rakni.

A jellemzők röviden:

  • 6 analóg voice és 54 PCM minta
  • layerelhető hangszínek 11 hang polifóniáig
  • tune, snap és decay paraméterek
  • global drive és kompresszor effektek
  • 12 érintésérzékeny dobpad két velocity zónával
  • stutter, random és roll midi effektek
  • elemes vagy USB tápellátás

A Hi-Tech rovatot támogatta és a cikket összeállította a Magyar Producer Workshop.