36 ezer zenészt és zeneipari dolgozót érint a válsághelyzet itthon

- 3 perces olvasmány
music hungary szövetség válsághelyzet koronavírus 
music hungary szövetség válsághelyzet koronavírus 

A zenei szektor kétségkívül hatalmas károkat szenvedett a kialakult helyzet kapcsán, és ahogy ez kiderült a Music Hungary Szövetség és a Hétfő Kutatóintézet zeneipari jelentéséből, 36 ezer ember érintett az iparágban Magyarországon. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy az egész hirtelen történt, így nem volt lehetősége felkészülnie a magyar zeneiparnak a hatalmas mértékű kiesésre. A felmérésekből az is kiderül, bár ez nem meglepő, hogy az évnek pont ezen szakaszában kerülne megrendezésre a koncertek és események 70%-a. 

GYORS BEAVATKOZÁSRA VAN SZÜKSÉG AHHOZ, HOGY A ZENESZÉK ÉS SEGÍTŐIK A KORLÁTOZÁS LEJÁRTA UTÁN VISSZATÉRHESSENEK A KÖZÖNSÉG SZOLGÁLATÁBA, ÉS HOGY NE KERÜLJENEK VISSZAFORDÍTHATATLAN CSŐDHELYZETBE A KÖVETKEZŐ HÓNAPOKBAN.

Ha az egész ipart nézzük, nem tudjuk még, hogy pontosan mennyi lesz a bevételkiesés. Ha júniusig rendeződnek a dolgok, egy 13 milliárd forintos összegre lehet számítani, de ha az egész nyár megy a kukába, a becsült 40 milliárd forintos összbevétel 70%-a, vagyis 28 milliárd forintos kár is keletkezhet. 

Amellett, hogy a zenészek jelentős mértékű jövedelemtől esnek el (az eddiginek kb. 70%-ától), a vendéglátóegységek bezárása tovább rontja a zenészek helyzetét. A Music Hungary Szövetség által kiadott dokumentum leszögezte azt is: “a zenészekre szükségünk lesz a járvány alatt és után is: elengedhetetlenek ahhoz, hogy most tartalommal tölthessük fel otthonainkat, és hogy majd felszabadultan ünnepelhessük a járvány végét.” 

A zenészek megsegítésére konkrét javaslatok is születtek:

  • a kata, kiva, ekho elengedése az előadóművészethez kapcsolódó egyéb tevékenységeknél is (pl. hangszerészek, hang- és fénytechnika kereskedelem)
  • a katás dolgozók az élőzenéhez köthető bevételeinek pótlása a 2019-es bevételek 60%-áig
  • a közös jogkezelők mentesítése a jogdíjkifizetések utáni szociális hozzájárulás alól; ezzel az összeggel a jogdíjakat növelnék
  • a jogdíjak személyi jövedelemadó-mentessége 2020-21-ben
  • a vendéglátóhelyektől várható jogdíjkiesések kompenzációja
  • az NKA programok finanszírozására befizetendő 1,5 milliárd forintból a közös jogkezelők pályázati alapot hozhatnának részre, vagy ha a jogosultak úgy döntenek, akkor ezeket jogdíjként feloszthassák. Mint a dokumentum fogalmaz, “az ilyen szociális támogatások iparágon belüli elosztásában a jogkezelők a legtapasztaltabbak.” Az NKA költségvetéséből kieső forrást az állam pótolná ki. A javaslat kiegészítése szerint elképzelhető egy olyan megoldás is, hogy az NKA nem a teljes összegről mond le, hanem csak a válsághelyzet hosszával időarányos részéről.
  • a magyar zene kvóta emelés 10-15%-kal (a rádiók esetén az éjszakai órák is beleszámíthatnának ebbe)
  • a közmédia sugározzon és rendeljen több magyar zenei tartalmat
  • élő, virtuális koncertek támogatása
  • zenészek online platformokon való megjelenésének támogatása

Végezetül a dokumentum hoz néhány külföldi példát a zeneipar megsegítésére. Németországban a kreatívipari vállalkozókat és szabadúszókat is segíti egy 50 milliárd euró összegű KKV támogatási csomag, melyből méretüktől függően 9 vagy 15 ezer euró támogatást kaphatnak a vállalkozások. A támogatások mellett a bajba jutott kreatívipari vállalkozásokat mentesítik adófizetési kötelezettségeik alól az év végig. Az előadók társadalombiztosítási kötelezettségeit is a megváltozott bevételi körülmények tükrében kell fizetni.