Az ingyenes bulik mentik meg a klubokat?

- 4 perces olvasmány
nagy britannia rave ingyen buli 
nagy britannia rave ingyen buli 

Nagy-Britannia mintájára egyre több ingyenes rave kerül megrendezésre Európa-szerte, ugyanis egyes promoterek, művészek és menedzserek a legális környezetben rendezett, díjmentesen látogatható bulikban látják a lehetőséget. Ennek fő oka, hogy az Egyesült-Királyságban az elmúlt pár év nem igazán kedvezett a kis és középméretű szórakozóhelyeknek. 2008-ban például több mint 20%-át zárták be az ottani kluboknak. Egyesek szerint az emberek kezdenek elfordulni a klubélet hedonista vonásaitól és az egészséges életmód felé hajlanak újabban. Mások szerint arról van szó, hogy az egyes headliner előadók díja jelentősen felértékelődött az utóbbi időkben és a kisebb szórakozóhelyek nem tudják tartani a lépést a trendekkel. A megnövekedett árak pedig arra engednek következtetni, hogy a brit klubok az elitizmus vizeire eveztek. A jelenséggel azonban többen szembeszáltak, ingyenes party-k szervezésével és mondhatni sikerrel. 

A Leeds-ben található Distrikt klub például egyike azon helyszíneknek, melyek qz ingyenes beléptetésről lettek híresek, olyannyira, hogy miután híre ment a szórakozóhelynek, olyan nevek kerültek a Dj pult mögé, mint Dj Tennis és Kenny Dope.
A hely managere így nyilatkozott:

SZERINTEM EZ LEEDS EGYIK LEGJOBB SZÓRAKOZÓHELYE, HA AZT NÉZZÜK, HOGY SZÁMOS ÚJ ARCNAK AD ESÉLYT ELSŐOSZTÁLYÚ BERENDEZÉSEN ZENÉLNI ÉS KIBONTAKOZNI.

A Freedom Of Movement egy másik koncepció, ami ingyenes bulijairól lett ismert. Érdekes módon ez a buli egy birminghami kocsmában került megrendezésre, ahol végül kialakult egy közösség, több generáció, szubkultúra és műfaj mixtúrájából. 

EZEK AZOK A HELYEK, AHOL LEHETŐSÉGÜNK VAN FORMÁLNI A PRODUCEREK, SZERVEZŐK ÉS MŰVÉSZEK ÚJ GENERÁCIÓJÁT.

– mondta Kristian Birch-Hurst, a Freedom Of Movement tagja.
Kristian azzal érvelt, hogy az ilyen jellegű ingyenes rendezvényeken sokkal szociálisabb az atmoszféra és közvetlenebbek az emberek. 

A londoni Keep Hush a következő ingyenes bulink, bár az itteni beléptetés tagsághoz kötött. Itt zeneileg a kísérleti bass és hardcore hangokon van a hangsúly. Jelenleg 11 000 taggal büszkélkedik a közösség. Az egyik szervező, Freddy Masters szerint az emberek bátrabban kockáztatnak és kísérleteznek új hangzásokkal, ha nem kell fizetni a belépésért.
Freddy és társa takarítóként dolgozott egy irodaházban, ahol az első bulijukat rendezték és ennek az lett az eredménye, hogy kirúgták őket, de azóta átköltöztették a koncepciót a londoni Rye Wax bárba. 

Rachael Williams, a Rye Wax menedzsere szerint viszont hosszútávon nem megoldás ez a klub szcéna pénzügyi gondjaira, hiszen a Wax is csak azért tud így funkcionálni, mert a személyzet elkötelezett a kultúrával szemben. 

HA EGY INGYENES BULIT SZERVEZEL, FONTOS HOGY SZERETETBŐL ÉS ÖNZETLENSÉGBŐL TEDD ÉS NAGYSZERŰ, HOGY NEKÜNK VAN LEHETŐSÉGÜNK MEGTENNI, DE NEM HISZEM, HOGY KI KÉNE TERJESZTENI EZT A MODELLT GLOBÁLISAN.

Mindenesetre itthon is egyre nagyobb divatja van az ilyen jellegű rendezvényeknek. Ott volt például a Szabadság hídon szervezett techno megmozdulás vagy a Citadellán ingyenes bulival startoló Electronic Beats fesztivál. Lehet, hogy az új party generáció olcsóbban megússza majd a bulis éveit. 

Forrás: Dj Mag