A Native Instruments részleteket fedett fel a készülő Massive X-ről

- 3 perces olvasmány
native instruments szintetizátor szoftver
native instruments szintetizátor szoftver

A Native Instruments friss híreket szivárogtatott ki egyik legújabb szintijükről, a Massive X-ről. A cég korábbi rendkívül népszerű Massive Soft szintijét tervezi továbbfejleszteni, még magasabbra emelni a lécet. A hamarosan megjelenő plugin adatait a NI az új „Massive X Lab” nevezetű blogbejegyzésében osztotta meg, ahol az is kiderült, hogy várhatóan 2019 júniusában fog megjelenni.

 De, hogy az eddigi adatok alapján mik is lesznek az újdonságok? Lássuk!

Új kinézet, új felület

A Massive X-hez egy olyan kezelőfelület ígérkezik, mely nagyban el fog térni, radikálisan át fog alakulni elődjéhez képest. Átláthatóbb, tisztább felületet szerettek volna teremteni – az új átméretezési lehetőségeknek köszönhetően –, mely mindeközben bizonyos fokú komplexitást és rugalmasságot is biztosít. Eddigi ismereteink alapján a Massive népszerű funkciói, mint például a Saturn Rings modulációs mutatók (indikátorok) megmaradnak.

Módosítható hullámformák, oszcillátorok és effektek

Az NI bejegyzése szerint a szinti két oszcillátorral lesz ellátva.
Fontos, hogy a Massive X és az eredeti Massive nem lesz képes patchek megosztására egymás között, mivel azok szerkezetei, felépítései annyira eltérőek lesznek. A két fázismodulációs oszcillátoron belül 10 különböző hullámforma közül válogathatunk majd.
Továbbá „Noise” és „Filter” szekció beállítására is lehetőségünk lesz.
A „Noise” (zaj) szekción belül több, mint 100 típus lesz elérhető, beleértve a természetes effekteket, hatásokat, mint például esőhangok, vagy madárcsicsergések. A „Filter” (szűrő) szekció azonban 8 teljesen új szűrőt ígér különböző üzemmódokkal felszerelve. A szűrőtípusok a klasszikus low-, high- és band-pass mellett comb és dual beállításokkal is kiegészülnek.

Insert és Unit FX szekciók

A Massive X „Insert FX” funkciója a Native Instruments elmondása szerint nagyban hasonlítani fog elődjéhez. Ehhez a verzióhoz 3 Insert FX foglalatot ígérnek, melyek mindegyike hanghatásokkal vagy oszcillátorok beszúrásával tölthető fel. A „Unit FX” egység egy végső hangformáló eszközként fog funkcionálni. Olyan effektek szerepelnek majd benne, mint például a delay, reverb, torzító (distorsion) és flanger, melyek közül 3 egyidőben lesz használható.


 Egyéb új funkciók

Cikkünket pedig a Massive X egyéb új funkcióinak gyors áttekintésével zárnám, melyek az alábbiak:

 • Új hangvezérlő szakasz:
 • mely a click-and-drag (kattints és húzz) rendszert alkalmazza
 • és lehetőséget ad a hang egyszerre több célállomásra, kimenetre való irányítására
 • Új kapcsoló az LFO-hoz:
  • lehetőséget biztosít legfeljebb három modulációs forrás hozzárendelésére az LFO-hoz
 • „Performer”:
  • lehetőséget biztosítanak az aktuális moduláció automatizálására
 • Négy “tracker”:
  • lehetővé teszi, hogy a bejövő MIDI adatok hozzárendelhető modulációként működjenek a szintin belül

Még több információért látogass el a Native Instruments „MASSIVE X Lab” elnevezésű bejegyzéséhez, melyet IDE kattintva érhetsz el.

A Hi-Tech rovatot támogatta és a cikket összeállította a Magar Producer Workshop.