4000 fős kísérleti koncert kerül megrendezésre

- 2 perces olvasmány
németország koncert kísérlet rendezvény

németország koncert kísérlet rendezvény

Biztos sokakban felmerült már a kérdés, ha újra engedélyezik a nagyobb bulikat, azok úgy fognak-e zajlani, mint azt korábban már megszokhattuk. Németországban is éppen erre keresik a választ egy 4 000 fős kísérleti koncert megrendezésével. A cél az, hogy megnézzék, hogyan lehet hatékonyan átültetni a biztonsági intézkedéseket a nagyméretű kulturális eseményekbe. A kísérlet közel 350 millió forintnak megfelelő összegbe fog kerülni, amit a német állam finanszíroz, a helyszín pedig egy lipcsei, beltéri stadion lesz, ahol augusztus 22-én,németek körében népszerű Tim Bendzko fog fellépni.

A hírek szerint a résztvevők a 18 és 50 év közötti korosztályból fognak kikerülni és mindannyiukat ellátják majd nyomkövetővel, illetve fluoreszkáló kézfertőtlenítővel, hogy új módszereket fejlesszenek ki a megfertőződés esélyének minimalizálására az ilyen jellegű rendezvényeken. A tudósok UV lámpákat fognak használni, hogy megfigyeljék, milyen felületeken marad ott a vírus és egy füstgép segítségével vizsgálják majd hogyan terjed a levegőben.  

A kísérlet 3 fázisból fog állni. Az elsőben mindenki a megszokott módon vesz részt az eseményen. A másodikban 8 különböző bejárat fog üzemelni, hogy csökkentsék a tolongás mértékét, a harmadikban pedig szigorú social distancing szabályokra fogják kötelezni a látogatókat, akikből csupán fele annyit engednek be. Továbbá minden résztvevőnek el kell végeznie egy tesztet 48 órával az esemény kezdete előtt. Természetesen a maszk viselete is kötelező lesz, így a szervezők szerint nagyon alacsony a fertőzés esélye, de nem elhanyagolható. 

A kísérlet vezetője így nyilatkozott:

PRÓBÁLUNK ARANY KÖZÉPUTAT TALÁLNI A RÉGI ÉS AZ ÚJ NORMÁLIS KÖZÖTT, HOGY MEGFELELŐ LÉTSZÁMÚ EMBER VEHESSEN RÉSZT A KÜLÖNBÖZŐ RENDEZVÉNYEKEN.

A kutatók szerint októberre lesznek meg az eredmények. 

Forrás: Mixmag