Németországban már a parlament tárgyalja a klub helyzetet

- 2 perces olvasmány
németország parlament underground techno 
németország parlament underground techno 

Az underground kultúra egyik gócpontjaként emlegetet Berlin évről-évre egyre több elektronikus zenekedvelőt, partyarcot vonz, nemzetközi szinten. Az egyedülálló klubkultúrájáról híres német főváros önkormányzata, amellett, hogy támogatja a helyi klubokat, még annak megreformálására is gondol, hogy a jövőben egy fenntarthatóbb éjszakai élet alakuljon ki. A politikusoktól azonban már megszokhattuk, hogy egy-egy kampány inkább a látszatról, a hiedelmekről, a vágyakról szól, és nem tényleges problémák kérdéseiről és annak megoldásairól, ennek gyakran pedig más kulturális intézmények vezetői is áldozatul esnek. A berlini elektronikus zenei színtér a politikai sárdobálás, és a szcénát érintő egyéb problémák miatt egy ideje hanyatlani kezdett. Legutóbb például a Loveparade megálmodója, Matthias Roeingh hívta fel a figyelmet a klubokat érintő politikai támogatás hiányára, és szervezett gyűjtést, hogy visszahozza az ikonikus utcai parádét napjainkba.

A német fővárosban folyamatosan megszűnő klubok egyre inkább negatívan hatottak az éjszakai életre, underground zenei világra, a techno meg úgy általában véve „a zordabb” elektronikus zene kultúrájára. A klubokat érintő probléma begyűrűzött a politikába is, ezért február 12-én a német parlament párbeszédet kezdeményez, hogy megoldást találjon a klubkultúra romlására, és a klubok megszűnésére. 

A KLUBOK AMELLETT HOGY, ALAKÍTJÁK BERLIN KULTÚRÁJÁT ÉS ÉLETMINŐSÉGÉT MÉG FONTOS GAZDASÁGI TÉNYEZŐI IS VÁROSUNKNAK. EZEK A KULTURÁLIS TEREK A SOKSZÍNŰSÉGÜKBŐL FAKADÓAN KÜLÖNLEGES VÉDELMET ÉRDEMELNEK.

– nyilatkozta Dr. Sahra Wagenknecht a baloldali SPD (a német szociáldemokrata párt) képviselője.
A megbeszélés főtémája többek között a klubok kereskedelmi védelme és az építési jog területét szabályozó fontosabb jogszabályok megváltozatása lesz, annak érdekében, hogy a klubok kedvezőbb feltételek mellett tudjanak a jövőben üzemelni. A tárgyaláson a berlini klubok üzemeltetői mellett számos jogi szakértő is részt vesz. 

Például:

– Pamela Schobeß (a Club Commission Berlin elnöke, a Gretchen Club üzemeltetője)

– Jakob Turtur (a Jonny Knüppel Club üzemeltetője)

– Dr. Wolfgang Hopp (a különleges várostervezési törvények és jogok szakértője)

– Mrs. Fuchs (Német Kereskedelmi és Iparkamara)