Nem foglalkoztat a visszavonulás gondolata

- 4 perces olvasmány
plusbeats_nick_warren_legenda_dj_cinema_hall_december
nick warren legenda dj elektronikus zene

Mindig érdekes kérdés, hogy napjaink legendás Dj-it vajon ki inspirálta és inspirálja jelenleg, hiszen ők maguk is példaképek, akikre sokan felnéznek. Ha Nick Warren-t kérdezik erről, aki gyakorlatilag egyedülálló intézménynek tekinthető a globális elektronikus zenei szcénában, akkor a Kraftwerk-et, a Joy Division-t, a The Cure-t, Jean Michel Jarre-t és a Japan and The Clash-t említi meg, mint korai ízlésformálók. Később, aztán Andrew Weatherall, Frankie Knuckles és Sasha munkássága volt rá nagy hatással, mostanában pedig Hernan Cattaneo-ra néz fel igazán, akivel egyébként szoros barátságot is ápol.

View this post on Instagram

Happy birthday to this absolute legend 🎂

A post shared by Nick Warren (@djnickwarren) on

„A szakmánkból adódóan rengeteg emberrel találkozunk, sokakkal barátinak is mondható a kapcsolat, de igazán közel tényleg csak kevesekhez kerülhetsz. Hernan-al hosszú ideje jó barátok vagyunk, nem mellesleg ő is vérbeli Dj, így a közös fellépések is mindig élményszámba mennek.”

View this post on Instagram

👆

A post shared by Nick Warren (@djnickwarren) on

Vele vagy nélküle, Nick több évtizedes karrierrel a háta mögött továbbra is szenvedélyesen szereti azt, amit csinál, és bár sokan kérdezik tőle, hogy vajon meddig fogja még bírni ezt a tempót, őt egyáltalán nem foglalkoztatja a visszavonulás gondolata.

„Nagyon élvezem, amit csinálok, nem foglalkozom a nyugdíjaztatásommal. Akkor lenne ez esetleg aktuális, ha már nem lennék fizikailag vagy szakmailag a toppon. Remélem még sokáig nem kell lemondanom arról az érzésről, hogy egyedül én tudom a klubban, hogy mi lesz a következő zene, ami megszólal.”

És nem csak a klubban tartja kézben a dolgokat, hanem kiadói szinten is. A Hope Recordings zenei arculata mind a mai napig rajta múlik, ami napi szintű feladatokat jelent.

„Manapság nem egyszerű a zenekiadás. Heti szinten olyan mennyiségű zene készül és érkezik hozzánk is, amit szinte képtelenség meghallgatni, mégis meg kell találni azt a pár maradandó alkotást, ami tényleg kiadásra érdemes. Ez óriási felelősség, a közönség és a szakma irányába is.”

Sokszor hallani, hogy manapság egyre kevesebb olyan zene születik amire több évtized elteltével is emlékezni lehet. Olyan mintha a folyamat valahol a 2000-es évek elején megállt volna. Nick Warren szerint erre az a magyarázat, hogy manapság nagyon kevesen tudnak vagy akarnak igazán időt szánni egy – egy track megírására. A sebtiben összerakott zenék pedig pont olyan rövid élettartamúak lesznek, mint amennyi idő alatt elkészültek.

„Jelenleg nincsenek igazán nagy sztár producerek. Nincs egy új Orbital, KLF, Prodigy, vagy Underworld szintű csapat, akik olyan zenéket írtak, amit azonnal meg akarnál venni és amik több évtized multán is pontosan ugyan úgy betalálnak a közönségnél. Manapság kevesen vannak azok, akik hajlandóak akár három hónapot is rászánni egy zene megírására. Persze ez rengeteg idő, viszont nincs mese, rá kell szánni a megfelelő munkát, hogy igazán ütős darab születhessen.”

Nick maga is ezt az elvet követi, legutóbbi Jody Wisternof-al közös projektjüknek, a Way Out West-nek az új albumára éveket kellett várni, mire úgy érezték összeállt és kiadható. Igaz ez az egyéb produkcióira is, mint például a pár hónapja napvilágot látott Noicolas Rada-val közös Land Of Dreams.

„Nem csak azért telt közel egy évbe mire elkészült ez a három track-es kiadvány, mert viszonylag kevés időt tudtunk együtt tölteni a stúdióban, hanem azért is, mert aprólékosan kidolgoztunk minden egyes, a zenében szereplő mintát. Folyamatosan ötleteltünk és számtalan változtatást is eszközültünk mire lekészült a végleges verzió.”

A végeredmény hibátlan lett, ami akár élőben is megfülelhető december 6-án, a Cinema Hall-ban, ahol Nick Warren mellett Black 8 és Rich is hallható lesz.
Elővétel erre, warm-up pedig itt:

Forrás: Rave Reviewz, Higher Frequency, Electronicgroove, Progressiveastronaut