Így élheted túl életed fesztiválját

- 4 perces olvasmány
nyár fesztivál szezon praktika
nyár fesztivál szezon praktika

Sokan ismerjük azt a fesztivál utáni érzést, amikor kihívást jelent visszatérni és integrálódni a mindennapi életbe. Az egyik oka a fesztiválok népszerűségének, hogy olyan mintha egy másik világba lennénk, ahol mindent szabad, de ennek a szabadságérzetnek is megvannak a következményei. Ezek az események a fizikai és mentális egészségedre nézve is sorsfordítóak lehetnek.

Abban a pár napnyi non-stop bulizásban nem feltétlenül érzékeljük a terhelést, aminek a szervezetünk ki van téve, hazafele tartván viszont elkezdjük érezni az utóhatásokat és rájövünk, hogy testünk és elménk komoly nyomásnak volt kitéve.

Itt van pár tipp, ami segíthet átvészelni ezt az időszakot!

Előfordulhat, hogy a fesztivál utáni lejövő alatt agyunk “elfelejti”, hogyan termeljen szerotonint (érzelmekre ható boldogsághormon) magától. Ezen hormon hiánya depressziót idézhet elő a következő pár napban. A jó hír, hogy tudományos kutatások szerint számos módja van a normál szerotonin gyártás visszaállításának. Bizonyos ételek és étrendkiegészítők elősegíthetik a folyamatot: Ilyen például a sáfrány, 5-HTP, Folsav, L-Triptofán valamint B6 és B12 vitaminok. Ezek mind természetes anyagok, melyek alapjáraton is jelen vannak szervezetedben. 

A triptofánban gazdag ételek magas szénhidrát tartalmú ételekkel együtt igazán hatékonyak, mert így könnyebben eljut a triptofán az agyba.

  • Magas triptofán tartalmú ételek: csirke, pulyka, lazac, mogyoróvaj, tojás, zöldborsó.
  • Magas szénhidrát tartalmú ételek: tészták, édes burgonya, pop-corn, kenyér, alma, ananász.

Többek között elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű napfény is, ugyanis nagyban hozzájárul a boldogságért felelős hormonok gyártásához. Ezért van az, hogy azokon a területeken, ahol kevés a napsütéses órák száma, kiugróan nagy az öngyilkosságok aránya. A fesztivál után, éppen ezért tanácsos kimenni a szabadba, nem pedig a sötét szobában fetrengeni.

A több napnyi menetelést követően a tested jelentős mennyiségű folyadékot veszít, amit haladéktalanul pótolni kell. Tartós dehidratáltság esetén fennáll a vese maradandó károsodásának veszélye. Ha nem áll rendelkezésre elég víz, a tested nem lesz képes méregteleníteni és garantált az erős vesefájdalom. 

A több napos túlterhelést követően előfordulhat izomláz és izomfájdalom, ez azt jelenti, hogy a tested próbál alkalmazkodni a fesztivál-élethez. 

  • A gyakori nyújtás segít eloszlatni a feszültséget és elősegíti a test regenerálódását.
  • Egy masszázs szintén életmentő lehet. A fesztiválok után a legtöbben a talpukat fájdalják a sok séta miatt. Ajánlott ezen a területen kezdeni a masszázst. 
  • Természetesen a pihenés is elengedhetetlen. Próbáljunk meg minél kevesebbet mozogni és nem megerőltetni magunkat a fesztivál után!

Ne feledkezzünk meg a májunkról sem! A fiatalok azt gondolják, nekik van még idejük regenerálódni, de sajnos maradandó májkárosodást is okozhat az esztelen bulizás. Fontos, hogy odafigyeljünk bizonyos dolgokra a több napos party-t követően.

  • Igyunk sok vizet, hiszen ez segít a májnak tisztulni.
  • NE igyunk alkoholt! Kicsit adjunk időt májunknak kiheverni az elszenvedett traumákat!
  • Próbáljunk meg nem cukros üdítőket inni! A cukrot nehezebben dolgozza fel a máj, így lassabban regenerálódik. 

Ne felejtsük el az alvást sem! A fesztivál alatt értékes óráktól fosztjuk meg testünket, amelyeket alapjáraton alvó állapotban töltünk. Ez a legfontosabb felépülési metódus a szervezeted számára, így próbálja meg behozni a lemaradást. A fesztivált követő napokban ajánlott 9-10 órákat aludni, hogy teljesen regenerálódhassunk. 

Ha jól szeretnéd érezni magad, de vigyázni is szeretnél tested épségére, akkor édemes megfogadni a fent tanácsokat.

Forrás: EDM.com