Kiderült: van addiktívabb cucc a kokainnál

- 2 perces olvasmány
oreo keksz dopamin függőség drog 
vector illustration of multiracial adults encapsulated and being dropped from a large pill bottle. concept for prescription drug addiction/abuse.
oreo kekesz dopamin függőség drog 

Ez így erős kijelentésnek tűnhet, de az az igazság, vannak teljesen hétköznapi dolgok, mint például a cukor, a só vagy a zsír, amelyek hasonlóan hatnak agyunk hormontermelésére, mint az egyes illegális kábítók. A Krautreporter egyik tanulmányában egy állatkísérletről számol be, melyben a patkányok dopamin termelését vizsgálták elsősorban az Oreo keksz és drogok hatására. Mindenki legnagyobb meglepetésére a népszerű keksz váltotta ki az erősebb dopaminreakciót, vagyis az említett édesség erősebb függőséget alakíthat ki hosszútávon. 

A tanulmány szerint tehát az édességek és a gyorskaja egyértelműen addiktívabbak, mint a „kemény” drogok. Ha cukorral bevont ételt adunk a patkányoknak, majd megvonjuk tőlük a cukrot, az hasonló elvonási tüneteket eredményez, mint az ópiát függőség. 

Nyilvánvalóan nem újdonság, hogy a cukor egészségtelen, de ahhoz képest, hogy hasonló a hatása, sokkal jobb a megítélése, mint az egyes kábítóknak. Nem is beszélve a túlzott cukorfogyasztás következményeiről, mint például a cukorbetegség vagy a túlsúly, melyek kétségkívül veszélyes, akár halálos betegségek is lehetnek. 

Forrás: Fazemag