Minden Dj-nek tudnia kellene lemezjátszóról játszani

- 4 perces olvasmány
panasonic technics lemezlejátszó film dj 
panasonic technics lemezlejátszó film dj 

A Technics márkáról mindenkinek a csúcsminőségű audiótechnikai felszerelés jut az eszébe és ez nem véletlen! Maga a név 1965-ben tűnt fel a színen és akkoriban még főleg csak a prémium hangszórókra volt szakosodva a Panasonic ezen divíziója. Igazán akkor vált ismertté a Technics név, amikor betört a direkthajtású lemezjátszók piacára és ezáltal nemzetközileg is jelentős hírnévre tett szert. 

Nem szabad amellett sem elmenni, hogy a márka nevéhez köthető a legendás Technics SL-1200 lejátszó, ami abszolút sztenderdnek számít évtizedek óta a szakmában. Ezek alapján biztosak lehetünk a cég szakértelmében és abban, hogy ha manapság piacra dob egy terméket, az garantáltan a csúcsminőséget fogja képviselni. 

Most, hogy a vinyl kultúra reneszánszát éli, a Technics is alkalmazkodott a trendhez és az SL-1210 MK7-es modellel kétségkívül odatette magát. Hozzá kell tenni, hogy kb. kilenc év után ez az első új szabványú lemezjátszó a gyártó kínálatában.  

A Technics lemezjátszók jelentősége az elektronikus zenei történelemben óriási, ezt a tényt erősítették meg azok a hazai lemezlovasok is, akik a megszólaltak a téma kapcsán, a nemrég forgatott kisfilmben.  Mindemellett az is kiderült, hogyan szerezték meg az első lemezjátszójukat, hogyan tanulták meg használni és hogy szerintük minden Dj-nek ismernie kellene ezt a legendás eszközt.

Metha 2001-ben, az egykori Zöld Pardonban bontogatta épp a szárnyait és próbált közelebb kerülni az áhított Dj pulthoz, na meg a lejátszókhoz:

AKKORIBAN JÖTT BE A BREAKBEAT. MINDIG ÉRDEKLŐDÉSSEL FIGYELTEM, HOGY MIK AZOK A ZENÉK, AMIK SZÓLTAK. INFRAGHANDI AJÁNLOTTA FEL VÉGÜL, HOGY Ő SZÍVESEN MEGMUTATJA, HOGYAN MŰKÖDIK EZ AZ EGÉSZ, MERT ÉN MINDIG CSAK ÁLLTAM OTT ÉS PRÓBÁLTAM RÁJÖNNI, HOGY MI TÖRTÉNIK. SZÓVAL Ő VOLT AZ, AKI MEGMUTATTA A SÚLYOZÁST ÉS A BEÁLLÍTÁST, AMIT KÖVETŐEN MÁR MAGABIZTOSABBAN ÁLLTAM A LEMEZJÁTSZÓK MÖGÉ.

Sobek elárulta, hogy tulajdonképpen nem rendelkezett mentorral, így ő autodidakta módon tanulta meg az eszköz használatát.

TANÍTÓMESTEREM NEM VOLT. MÁSOKAT FIGYELTEM, HOGYAN HASZNÁLJÁK, HOGY MILYEN TECHNIKÁKKAL KEVERNEK VAGY ÉPPEN SCRATCHELNEK. NAGYON SOK ILYEN JELLEGŰ VIDEÓT NÉZTEM AKKORIBAN.

Abban egyetértettek mindhárman, hogy nagyon fontos eszköz a lemezjátszó, mert teljesen más kapcsolatba kerülhetsz a zenével és a hanghordozóval, mint bármilyen más technológia esetén,

Jaffa Surfa pedig egyensen kötelezővé tenné használatának elsajátítását, amennyiben a Dj-zés vizsgázáshoz lenne kötve:

HA LENNE EGY VIZSGA VAGY VALAMI HASONLÓ OTT KÖTELEZŐVÉ TENNÉM A LEMEZJÁTSZÓ HASZNÁLATÁNAK ELSAJÁTÍTÁSÁT. EZ OLYAN, MINT, HOGY A JOGSI ESETÉBEN A RUTINVIZSGA VAGY A VÁROSI VEZETÉS, EGYSZERŰEN SZÜKSÉGES HOZZÁ.

Az SL-1210MK7 piacra kerülésével a Technics esetében nem csak a múlt, de a jelen és úgy néz ki a jövő is megkérdőjelezhetetlen marad, és ehhez elég csak pár tulajdonságát kiemelni. Természetesen ennek a lejátszónak is beállítható hangkarja van, ellensúllyal, antiskating-el és cserélhető (shelles) hangszedővel. A kar dizájn maradt a már jól bevált univerzális, S alakú, ami gyártói hagyomány. Szokásosan a bal oldalra került, a ki – bekapcsoló tekerőgomb, alá pedig a lejátszást és megállítást szolgáló jól ismert négyzet, ami mellette találjuk a 33 és 45-ös fordulatszám kapcsolóit. A jobb oldalon pedig a lejátszási sebességért felelős (tempó) fader-t, amiről elmondhatjuk, hogy tényleg kiváló. Sőt az egyik legjobb, amivel eddig dolgunk volt. 

Fontos még megjegyeznünk, hogy az SL-1210 MK7 egy manuális lejátszó, ami azt jelenti, hogy a kart nekünk kell a lemezre helyezni a zenehallgatás elején és szintén nekünk kell a helyére tenni a végén. A lejátszókar kardános felfüggesztésű és forgácsolt csapágyperselye valamint precíziós csapágyai is arról gondoskodnak, hogy a barázdakövetési teljesítmény kiváló, tűugrás mentes legyen, még komoly igénybevétel, például scratchelés mellett is.

Így aztán az SL-1210 MK7 pont annyira jó választás aktív lemezlovasoknak, mint azoknak, akik most ismerkednek a vinyl világgal és korrekt, megbízható professzionális lejátszót keresnek elérhető áron.