A megfizethető, hordozható, bluetooth buli hangfal

- 6 perces olvasmány
panasonic tmax bluetootht audio hangfal technica 

panasonic tmax bluetootht audio hangfal technica 

A Panasonic számos utat bejárt már a pályafutása során az elmúlt években, már ami a hangsugárzó készítés palettáját illeti, ráadásul úgy tűnik, hogy mindezek után az idei évben különös figyelmet fordítanak Bluetooth és multiroom hangfalak piacára. A most debütáló SC-TMAX sorozat is a vezeték nélküli hangfalak világát gazdagítja, ráadásul úgy hogy a más gyártók által sem kiaknázatlan piacon is tud újdonságot mutatni!
Na de nézzük szépen sorban a részleteket, amiket a japánok megálmodtak nekünk.

A Panasonic legújabb buli hangszóró sorozata az SC-TMAX négy termékből áll, ezek név szerint a TMAX5, 10, 40 és a legnagyobb „csúcsragadozó” az 50-es modell. Nálunk a legkisebb SC-TMAX 5 járt ezúttal, ami a nagyobb testvéreihez viszonyítva némileg kevesebbet nyújt a teljesítmény, és az elérhető funkciók szempontjából is, viszont ehhez mérten az árát tekintve sokkal barátságosabb.

A doboz méretét szemügyre véve már sejtettük, hogy itt bizony nem egy átlagos méretű apróságról beszélhetünk. Kibontva pedig ez be is igazolódott, mivel a maga 6,5 kg-os súlyával az SC-TMAX5 nem az átlagos polcra helyezhető bluetooth hangfalak táborát erősíti. A SC-TMAX5 design-ra a nagyobb (10,40,50-es) modellekhez képest némileg visszafogottabb, minimalistább, ami szerintünk egy pozitívum, bár azt is meg tudjuk érteni, ha valakinek az erősebb, futurisztikus design jön be, ami a SC-TMAX sorozaton belül feljebb lépkedve egyre inkább dominál. Tehát nem éppen a szürke visszafogottság jellemzi ezt a termékcsaládot. Ez persze érthető, mivel a TMAX hangszóró sorozattal a Panasonic ezúttal a csillogó – villogó buli hangfalak szegmensére koncentrálta a figyelmét, aminek lássuk be egyre nagyobb piaca lesz, hiszen a nagyobb elektronikai áruházak sorai között sétálgatva egyre több ilyen „party hangfallal” találkozhatunk.
A most szóban forgó hangszóró elképesztő szolgáltatástárral és extra funkciókkal rendelkezik, ami egyébként általánosságban is elmondható a Panasonic termékekről és ez ezúttal is előtérbe kerül az SC-TMAX5 esetében, ugyanis szolgáltatások, funkciók és „testreszabhatóság” tekintetében a készítői jóval többre gondoltak, mint amire szükségünk lehet. 

https://www.instagram.com/p/CFCpjx9BXCZ/

Mindezek elérésére ezúttal is egy applikációt, név szerint a Panasonic MAX Juke-ot használhatjuk, ami természetesen mindkét platformra, iOS-re és Android-ra is ingyenesen elérhető. A telefonunkkal történő párosítás után az alkalmazáson belül lehetőségünk van távolról vezérelni az eszközt illetve annak LED fényeit, utóbbiaknak nemcsak színét szabhatjuk teljesen testre, hanem viselkedésüket is. Lehetőségünk van például a zenével együtt pulzáló, villogó tetszőleges fényeffektek létrehozására, amik véleményünk szerint nagyon jól néznek ki és ebből adódóan nem kicsit dobhatnak egy-egy házibuli hangulatán. Ráadásul érdekes extraként az app-on belül egy úgynevezett Jukebox Request funkció is elérhető, ahol dalokat kérhetünk, választhatunk ki.    

Maga a hangfal háza keményműanyagból készült, amelynek oldalán két, szintén műanyag fogantyút találunk a könnyebb hordozhatóság érdekében. Az egység tetején egy vezeték nélküli gyors töltésre alkalmas 10W-os Qi panelt találunk, amiről az Qi-kompatibilis okostelefonokat tölthetjük. Ez egy nagyon hasznos funkció, és örömmel látjuk, hogy a Panasonic már a belépő kategóriában is ilyen kényelmi opciókat nyújt. A doboz hátulján a csatlakozók sorakoznak, helyet kapott egy USB A port, egy micro USB bemenet, valamint egy aux bemenet. Előbbi lehetővé teszi a pendrive-ról történő zenehallgatást, viszont csak egyetlen formátumban, ami az MP3. Ez gyakorlatilag arra enged következtetni, hogy a gyártó Panasonic is értelmetlenek tartotta ennél a terméknél a magasabb minőségű zenei fájlok támogatottságát, valószínűleg azért, mert nem hallható jelentős különbség. Ez a feltételezés egyébként a tesztünk. során is beigazolódott.
Az SC-TMAX5 hordozhatósága ellenére sajnos nem rendelkezik belső akkumulátorral, de külső power bank-et csatlakoztathatunk hozzá, ha magunkkal szeretnénk vinni. Ehhez egy micro usb port áll a rendelkezésünkre.

Az SC-TMAX5 kétutas felépítésű tartalmaz egy 16 cm-es mélyközép és két 5 cm-es magassugárzót, melyek összesen 150W teljesítményt kapnak, ami a hangfal méretét (25cm széles, 47cm magas, 26cm mély) tekintve korrektnek mondható. Mivel egy bluetooth hangfalról beszélünk ezért, természetesen egy „átlagos” több százezres sztereó rendszer hangminőségét nem várhatjuk el az SC-TMAX5-től de nem is erről szól ez az egész. Sokkal inkább arról, hogy dinamikus közlésével, és megjelenésével egy-egy házibuli alkalmával, olyan hangulatot keltsen, hogy minden jelenlévő jól érezze magát. Ezt pedig gond nélkül tudja garantálni ez a hangfal, mivel zenehallgatási szempontból kellemes élményt kapunk. Leginkább elektronikus zenéknél, azon belül is a minimal, és techno műfajoknál találjuk meg azt a „sweet spot”-ot amiben a hangfal jól érzi magát. A gyári beállításokkal a basszusok talán túl erősek, viszont a középfrekvenciák tiszták és élvezhetőek, amire a kissé túlzó hatásvadász magas hangok még rá is erősítenek. A  hangképét az applikáción belül lehet finomhangolni, így mindenki az ízlésének megfelelően szabhatja testre azt. 

Véleményünk szerint, aki ilyen „party hangszórót” szeretne az a Panasonic SC-TMAX5-el nem lőhet mellé, mivel 59.990 Ft-os korrekt árához képest, ez a modell rengeteg funkciót, és erőteljes hangzást kínál azoknak, akik sötét házibulik hangulatát eggyel magasabb szintre emelnék. Az SC-TMAX5 pedig méretével, és erejével tökéletesen elegyíti mindazt, amit az ilyen jellegű hangfalaktól elvárhatunk, így bátran ajánljuk minden after, és házibulispecialistának, illetve mindenkinek, aki a megszokottól nagyobb teljesítményű hordozható bluetooth hangfalat keres elérhető áron.