Számomra a zene maga a spiritualitás

- 4 perces olvasmány
psy trance astrix hétfő dürer kert
psy trance astrix hétfő dürer kert

„Számomra a zene maga a spiritualitás. Már az alkotási folyamatnak is ilyennek kell lennie, ha azt szeretnénk, hogy mély és tartalmas darab szülessen. Mindezt saját tapasztalatból mondom. Írtam már albumot turné közben is, meg úgy is, hogy 100%-ban a készülő anyagra koncentráltam, testileg és lelkileg is. A Read Means Distortion az előzőre, a He.art az utóbbira példa, szerintem markáns a különbség.”

Astrix három éve jelentkezett utoljára friss albummal, pedig ha tehetné csak és
kizárólag a zenével kommunikálna mindenkivel, ugyanis hiszi, hogy nyelvre, kultúrára, származásra való tekintet nélkül,  ez az egyetlen olyan mód, amivel gondolatokat és érzéseket úgy lehet átadni, hogy azok eredeti üzenete a legkevésbé csorbuljon. Természetesen a rengeteg zenei műfaj közül a psy trance az, amivel mindezt
hatékonyan meg is tudja valósítani:

„Szerintem ezt a műfajt bárki könnyedén be tudja fogadni, mert rendkívül nyitott és elfogadó stílusról beszélünk, amit közösségben hallgatva elképesztő élményt nyújt, minden résztvevő számára. Gondoljunk csak bele, összehasonlíthatatlan a hangulat egy psy trance meg mondjuk egy jazz fesztivál között, pedig, mint gondolom sokan mások, úgy én is mindkettőt szeretem, ám élmény és hangulat szempontjából mégis teljesen mást ad ez a két műfaj.”

Mindezt a tapasztalat mondatja vele, hiszen 12 évesen már Djzett, akkor leginkább a ’80-as évek szinti pop és pop zenéi tették ki  a szettjei nagy részét, hogy aztán pár évre rá a house felé vegye az irányt, és még egy kommerszebb kitérőt is tett, mielőtt a 20-as évei legelején végérvényesen a pszichedelikusabb irányra váltott.
Karrierje elején pont ezen műfaji sokszínűség miatt érték támadások, de ő már akkor is tisztában volt vele, hogy mindez a fejlődésről szól, így túl nagy jelentőséget nem tulajdonított ezeknek a negatív fennhangoknak.

„Igen, több stílusban alkottam, viszont ez volt az, amire a közönség leginkább fogékony volt, amire egy – egy bulin mindenki megőrült, így aztán a közönséget is kiszolgálva indultam el ezen az úton. Nem értem, hogy ezzel egyeseknek mi a bajuk. Nekünk az a dolgunk, hogy szórakoztassunk, persze közben nem árt előremutatónak is lenni, de azt gondolom, hogy az általam írt zenékben azért igenis felfedezhető a fejlődés. Egyébként meg, ha az első perctől kezdve ugyan azt csináltam volna, mint az utóbbi 15 évben akkor valószínűleg azt vetnék a szememre. Mellesleg szerintem nincs olyan művész aki, akár saját maga is maradéktalanul tudna azonosulni egykori önmagával, és ez jól is van így.”

A szakmai körökön túl, a rajongók, akik igazán számítanak mindezt soha nem kérdőjelezték meg Astrix esetében, aki szintén őket, a követőit, azokat, akik világszerte táncolnak a szettjeire tartja a legfontosabb kritikusainak és akikkel igyekszik személyesen is legalább két szót váltani egy – egy fellépést követően.

„Nem mindig jó híresnek lenni, akit léptem nyomon felismernek, de mindig igyekszem kapcsolatot teremteni azokkal, akik szeretik a zeném, vagy eljönnek egy bulimba. Számomra fontosak a visszajelzések. Az évek folyamán nem egy barátság született a táncparkettről, ami szintén igazolja, hogy a zene igenis összeköt.”

Hogy ez mennyire így van, azt most pénteken a Cinema Hallban lehet kipróbálni, ahol Serex, Oleg, DJ Danger vs Beyond / Boohna, Toge illetve
Eltawave vs Metaverse társaságában lesz hallható.

Forrás: Insomniac, Trancentral, Isratrance