Lokál Beats: Sobek

- 8 perces olvasmány
sobek karrier megjelenés fellépés
sobek karrier megjelenés fellépés

Korábban már írtunk Dj Sobek -ről, akkor bemutattuk nektek ki is Ő, milyen stílusban nyomul, honnan ered a neve és társai. Most pedig egy beszélgetés keretén belül nyújtunk betekintést az életébe, munkásságába.

Az elmúlt fél évben a világ különböző pontjain léptél fel, így többek között Dubai-ban, a Soho Garden DXB-ben ahol nem kisebb nevek fordulnak meg, csak, hogy egy párat említsek, mint John Digweed, Loco Dice, Raxon stb…
Majd folytatódott az utad tovább Brazíliába egy turné keretén belül. Voltál az D-EDGE-ben Sao Paoloban, Florianopolisban és a Som & Sol Fesztiválon, amelynek te voltál az egyik headlinere. Ezek után következett egy izraeli fellépés a FORUM club-ban amit, egy törökországi kiruccanás követett a FLAMME-be. 

Minek köszönhető, hogy most itt tartasz? Mi volt az az átütő siker
ami erre az útra vitt téged?

AZ AFRO HOUSE STÍLUS NÉHÁNY ÉVE ELKEZDETT FELFELÉ ÍVELNI,  JÓKOR KAPTAM EL EZT A VONALAT. VOLT PÁR MEGJELENÉSEM ÉS A MŰFAJ NEVESEBB KÉPVISELŐI ELKEZDTÉK PÖRGETNI A TRACK-JEIMET. EZEK A TÉNYEZŐK ÉS AZ ALÁZAT AZ AMINEK KÖSZÖNHETŐ, HOGY MOST ITT TARTOK. A TISZTELET MINDIG FONTOS, MERT TELÍTETT EZ A PIAC, HIRTELEN TUD FORDULNI A KOCKA ÉS AMILYEN GYORSAN FENT TALÁLOD MAGAD, OLYAN GYORSAN KOPPANHATSZ IS. MINDEZEK MELLETT FONTOS VOLT A MEGFELELŐ KOMMUNIKÁCIÓ ÉS A KAPCSOLATÉPÍTÉS IS.

Milyen élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodtál?

SOKSZOR LEHET HALLANI, HOGY A KÜLÖNBÖZŐ HELYSZÍNEKEN MENNYIRE MÁS A KÖZÖNSÉG IGÉNYE. BIZONYOS HELYEKEN MÁST ÉRDEMES VAGY KELL JÁTSZANI, ÁM EZ AZ EMBERNEK OLYAN TÁVOLINAK TŰNIK AMÍG NEM TALÁLKOZIK EZZEL A JELENSÉGGEL. AZ A HELYZET, HOGY EZ TÉNYLEG ÍGY VAN. VANNAK HELYEK AHOL EGYFÉLE HANGZÁS MŰKÖDIK ÉS VAN AHOL BÁRMIT JÁTSZHATSZ. EZT MENET KÖZBEN AZ EMBER ELSAJÁTÍTJA ÉS ALKALMAZKODIK HOZZÁ. PERSZE EGY BULINAK A SIKERE MÉG SOK MINDENEN MÚLIK, DÁTUM, IDŐJÁRÁS ÉS HOGY MENNYIRE VOLT SIKERES A PROMÓCIÓ. FONTOS A PROMÓTER, HOGY MENNYIRE RELEVÁNS AZ ADOTT KÖZEGBEN ÉS MENNYIRE KÉSZÍTI ELŐ A TEREPET. EZEKRE IS MEG KELLETT TANULNOM ODAFIGYELNI.

AMI IGAZÁN JÓ TAPASZTALAT VOLT AZ ELMÚLT IDŐSZAKBAN AZ AZ, HOGY GYORSAN FEL TUDTAM VENNI A KAPCSOLATOT A KÖZÖNSÉGGEL, ÉS AZ ÉRDEKLŐDÉSÜKET IS SIKERÜL FOLYAMATOSAN FENNTARTANI.

AMI MÉG NAGYON ÉRDEKES, HOGY AZ ELTÉRŐ KULTÚRÁKBAN NAGYON KÜLÖNBÖZŐ MÓDON MŰKÖDIK A KÖZÖNSÉG.  PÉLDÁUL BRAZÍLIÁBAN BORZASZTÓ EGYSZERŰ DOLGA VAN AZ EMBERNEK, MERT OTT KIFEJEZETTEN NYITOTTAK BÁRMIRE. TÖRÖKORSZÁGBAN VISZONT MEGÁLLÁS NÉLKÜL MINDENKINEK A KEZÉBEN VAN A TELEFON, OTT CSAK PILLANATOKRA LEHET ELCSÍPNI A HALLGATÓSÁGOT. DUBAI PEDIG EGY MESTERSÉGESEN GENERÁLT KÖZEG, AMINEK ÉREZHETŐEN NINCS MÉG IGAZÁN KIFORROTT ELEKTRONIKUS ZENEI KULTÚRÁJA.

Melyik volt a legkiemelkedőbb fellépésed és miért?

BRAZÍLIA. PONTOSAN TUDTÁK, HOGY KI VAGYOK. RÉGÓTA ISMERJÜK EGYMÁST A SZERVEZŐVEL, JÓ KAPCSOLATOT ÁPOLUNK EGYMÁSSAL. TÖKÉLETES VOLT, AZT JÁTSZOTTAM AMIT SZERETTEM VOLNA ÉS IMÁDTA A PUBLIKUM.

Hova tovább, merre visz az utad? Mesélj a közeledő ibizai fellépésről.

A HEART-BEN TAVALY JÁTSZOTTAM ELŐSZÖR. ÓRIÁSI MEGLEPETÉS VOLT AMIKOR ELSŐ ALKALOMMAL MEGHÍVTAK EGY OLYAN KLUBBA, AMI AZÉRT ABSZOLÚT A FELSŐ SZEGMENST KÉPVISELI. EZEK SZERINT JÓL TELJESÍTETTEM, MERT AZ IDEI SZEZONBAN IS MEGHÍVOTT JEAN CLAUDE ADES (HEART REZIDENS).

NAGYON JÓ EBBEN A KLUBBAN FELLÉPNI, ANNYIRA PROFESSZIONÁLIS A KÖRNYEZET, HOGY CSAK ARRA KELL FIGYELNI AMI A TE FELADATOD. MINDENKI KÖRÜLÖTTED A SAJÁT TERÜLETÉN, A LEGMAGASABB SZINTEN VÉGZI A MUNKÁJÁT. EGY ILYEN PROFI KÖZEGBEN VISZONT A HIBÁZÁSI LEHETŐSÉGNEK A FAKTORA KIZÁRT.

TAVALY A FELLÉPÉS MELLETT ELÉG SOK KLUBOT BEJÁRTAM A SZIGETEN ÉS RÁ KELLETT JÖNNÖM, SZERENCSÉS VAGYOK, HOGY ITT KEZDHETTEM EL EZT AZ IBIZAI TÖRTÉNETET. AHOGY ÉRZÉKELTEM A HEART-NEK NAGYON JÓ A KÖZÖNSÉGE. ALIG VÁROM MÁR, HOGY ÚJBÓL KINT LEGYEK.

Hallgatsz-e más stílusú zenéket otthon vagy az utazásaid során?

ÁLTALÁBAN AMÍG UTAZOM NEM HALLGATOK SOK ZENÉT, INKÁBB ITTHON. HIP-HOP-OT, INSTRUMENTAL BEATEKET, AFRIKAI ZENÉKET ÉS SOK DÉL-AMERIKAI ZENÉT. VAN CSOMÓ KEDVENC MIX MÁS ELŐADÓKTÓL AMIKET SZÍVESEN HALLGATOK. MÉG AZ INDIE HOUSE-T, KLASSZIKUS ZENÉKET ÉS AZ OPERÁT NAGYON SZERETEM. AZ OPERÁT AZÉRT KEDVELEM MERT NAGYON TEÁTRÁLIS MŰFAJ, VALAHOL A MELODIC, AFRO VONALNÁL IS EZT ÉRZELMES VILÁGOT VÉLEM FELFEDEZNI. NEM FELTÉTLENÜL INSPIRÁLÓDOK EZEKBŐL, VISZONT HATÁSSAL VANNAK RÁM VALAMILYEN SZINTEN.

Mindamellett, hogy utazol, producerként és Dj-ként is helytállsz a szcénában és komoly dolgokat raksz le az asztalra. Gondolok itt arra, hogy vendégfellépő voltál When We Dip műsorában, amit nem kisebb csatorna sugároz, mint az Ibiza Sonica. Plusz akadnak itt szép számmal megjelenések is.

Mint például a Connected Frontline által kidobott:  Glorious Miles EP

vagy a londoni székhelyű Needwant-nél megjelent Age is Box remixed

és nemrég a TAU kiadónál életre keltett, friss és ropogós SPEKTRUM válogatáson megjelent közös alkotásod Mulya-val. 

Csak magadnak készítesz zenét vagy volt már rá példa, hogy ghost producerként is vállaltál szerepet?

HATÁROZOTTAN NEM! NINCS ERRE IDŐM. ROMBOLJA A SZCÉNÁT, DEMORALIZÁLÓ.

A techno most másodvirágzását éli, ha időközben majd kipukkan
ez a lufi és új stílus veszi át a trónt hű maradsz önmagadhoz és a zenei irányzatodhoz vagy képes lennél asszimilálódni?

BIZONYOS SZEMPONTBÓL MINDIG KÖVETNI KELL A TRENDEKET, NEM LEHET LERAGADNI A MÁR JÓL BEVÁLT FORMULÁKNÁL. DE AZÉRT, HOGY SIKERESEBB LEGYEK NEM TENNÉK EGY 180 FOKOS FORDULATOT DE MÉG 90-ET SEM. ÉN A LONG ROUND-BAN HISZEK, HA AZ EMBER SOKAT DOLGOZIK ÉS KÖVETKEZETES, AKKOR BEÉRIK MUNKÁJÁNAK GYÜMÖLCSE.

Az év hátralévő részében tervbe van még megjelenés? Dolgozol most épp valamin?

TÖBB REMIX IS MEGJELENÉS ELŐTT ÁLL. PÉLDÁUL JÚLIUSBAN KIJÖN EGY ANYAGOM A GET PHYSICAL-NÁL, MAJD ŐSSZEL KALYMA-NAK KÉSZÍTEK EGY REMIXET, AMI A SOLID KIADÓNÁL FOG MEGJELENNI. LESZ EGY SINGLE JONAS RATHSMAN FÉLE ELEMENTS-NÉL ÉS VALÓSZÍNŰLEG EGY TRACK A MONABERRY-NÉL IS KI FOG JÖNNI. PLUSZ FOLYAMATBAN VAN MÉG KÉT KOLLAB DE ERRŐL BŐVEBBEN EGYELŐRE NEM BESZÉLNÉK.

Végül de nem utolsó sorban volt neked egy SOBEKIN névre keresztelt  eseménysorozatod az Aether falai között, aminek keretén belül bátran hívtál meg olyan neveket, akik az itthoni közönség számára nem feltétlenül ismertek.

Mik voltak az ezzel kapcsolatos benyomások?

RENGETEGET TANULTAM BELŐLE, KVÁZI PROMÓTER SZEREPKÖRBEN MOST PRÓBÁLTAM KI MAGAM ELŐSZÖR. EDDIG NEM FOGLALKOZTAM EZZEL. A FELHOZATAL JÓ VOLT, AZ HOGY MELYIK ELŐADÓ MEKKORÁT SZÓLT AZ TELJESEN ESETLEGES VOLT. AMI VISZONT NAGYON FONTOS EGY VENDÉGFELLÉPŐNÉL AZ AZ, HOGY HOGYAN KEZELED ŐT. NAGY MÉRTÉKBEN BEFOLYÁSOLJA AZ ESTÉT ÉS A MŰSOR MINŐSÉGÉT. EGY SZABÁLYSZERŰSÉGET LÁTTAM, EZT AZ AFRO HANGZÁSVILÁGOT MÁR A KÖZÖNSÉG TÖKÉLETESEN ÉRTI ÉS ELFOGADTA ITTHON.

Ezeken az eseményeken te magad is játszottál vagy ilyenkor csak szervezést vezényelted? 

NA IGEN, EZ EGY JÓ KÉRDÉS. EZ IS EGY TANULSÁGOS DOLOG VOLT SZÁMOMRA EBBEN A SZEZONBAN. A KONCEPCIÓ AZ VOLT, HOGY WARM UP LEHETŐSÉGET KAPNAK OLYAN HAZAI ELŐADÓK, AKIK KEVESEBBET LÉPNEK FEL MINT ÉN, TÁMOGATVA EZZEL A FELTÖREKVŐ TEHETSÉGEKET. ÚTKÖZBEN VISZONT RÁJÖTTEM, HOGY SOKAN NEM TUDJÁK, ÉN IS FELLÉPEK-E VAGY CSAK A NEVEM ALATT FUT AZ ESEMÉNY. A SOBEKIN-EK VÉGÉHEZ KÖZELEDVE MEGFORDÍTOTTAM A DOLGOT. ÉN KEZDTEM ÉS A TÁMOGATOTTAK ZÁRTÁK AZ ESTÉT. A SOBEKIN ŐSZTŐL FOLYTATÓDIK, MINDENKIT VÁROK MAJD NAGY SZERETETTEL. BÍZOM BENNE, HOGY A MÁSODIK FELVONÁS TÖBB EMBERT MOZGAT MEG ÉS TOVÁBB BŐVÜL AZ AFRO / DEEP KEDVELŐK TÁBORA.