Csúcstechnológiás otthoni hangrendszer a Sonos-tól

- 4 perces olvasmány
sonos audio hangszóró technica hangrendszer


A jelenlegi helyzetben nem lepődnénk meg, ha a hangfalak iránti kereslet is megugrana, és ha minőségi hangsugárzó rendszerek között vacilálunk van pár lehetőségünk.
Mi most a Sonos prémium hifi rendszereivel kísérleteztünk, pontosabban a Play 5 hangfalakat próbáltuk ki és nem kellett csalódnunk. Hozzá kell tenni, hogy nem egy átlagos hangszóróról beszélünk, hiszen a Sonos egy rendszer, melyet az applikáció letöltésével kontrollálhatunk, tehetjük ezt teljesen az otthonunkra szabva.

Kipróbálhatjuk akár azt is, hogy egy nagyobb szobában betöltjük a teret egy Sonos One SL hangszóró minőségi hangzásával, de sztereó párba is állíthatjuk az egyes termékeket, így még lehengerlőbb eredményt kapva. Lehetőségünk van több fiókot létrehozni az applikáción belül, így a különböző helyiségekben, pl. a nappaliban és a gyerekszobában más-más műfajú zenéket nyomhatunk párhuzamosan. Tehát létrehozhatjuk a saját kis házi hangrendszerünket, melyhez társíthatjuk az egyes streaming platformokon található profilunkat, így például a Soundcloud, Spotify és a Youtube Music fiókunkat, szóval teljesen személyre szabott lehet az élmény. A Youtube Music szolgáltatáshoz ellenben prémium Youtube előfizetés szükséges, szóval azt a platformot csak az előfizetők élvezhetik saját otthoni hangbirodalmukban. 

Mi a második generációs Play 5, vezeték nélküli hangszórót teszteltük. A hangzás kifogástalan és maga a rendszer számos lehetőséget kínál, amitől a jövőben érezzük magunkat. A készülék kompakt és stílusos kialakítású, egy élvonalbeli digitális jelfeldolgozó processzorral, 3 magas, 2 közép és egy középre helyezett basszus hangsugárzóval ellátva, melyeket egyenként diszkrét, D-osztályú végfok hajt, szóval az extrém teljesítmény garantált.  

Már a csomagolás, amiben a készülék érkezett is meggyőző volt és nagyon high-end, de mi a csomag tartalmára voltunk kíváncsiak, ami magát a hangfalat, a használati utasítást, a tápkábelt és az internet kábelt tartalmazza. Magán a készüléken van egy Pause és Play gomb, a hangerő befolyásolására alkalmas gombok és egy csatlakozó gomb a hátulján. Ha pedig a kikapcsoló gombot keresnénk, ne erőlködjünk, ugyanis készenléti üzemmód nincs, kikapcsolni pedig csak a tápkábel kihúzásával lehet.

Miután elhelyeztük a szerkezetet a szobában, a kalibrálás következett, vagyis az applikáció és telefonunk segítségével a helységhez igazodva optimalizáltuk a hangteret. Mellesleg ennél a résznél fontos odafigyelnünk, hogy síri csend legyen a szobában. Amint készen vagyunk saját Sonos fiókunk kreálásával és a kalibrálással, ami pár perc alatt meg is oldható, mehet is az egész napos zenehallgatás az egyes platformokon vagy válogathatunk a Sonos Radio új szolgáltatásán belül a több száz rádió csatorna közül, melyek között megtaláljuk a hazai csatornák szinte mindegyikét, olyanokat is, amikről valószínűleg még sosem hallottunk, de emellett a külföldi adók sora is olyan sokszínű, hogy fixen a bőség zavara lép fel. Ráadásul mindez egy átlátható és felhasználóbarát platformon tálalva, kategóriákra bontva. Még azt is beállíthatod időzítővel a szolgáltatáson belül, hogy alváshoz például a brit Chill rádió szóljon. 

A Sonos-t nem csak a minőségi, neves hangmérnökök által készített hardver emeli ki a tömegből, aminek hangerejével mellesleg könnyen kiboríthatjuk a szomszédokat, ha szándékunkban áll, de maga a szoftver is egyedülállónak számít a piacon. 

Annak tekintetében is bőven vannak lehetőségeink ha lemezek pörgetésére vetemednénk, ugyanis a Sonos Port és a Sonos Amp segítségével a meglévő lemezjátszónkat, CD lejátszónkat és erősítőnket is a rendszerhez kapcsolhatjuk. Az egyetlen problémát a Wifi jel erőssége okozhatja, ugyanis nélküle nem működik a rendszer, de erre a problémára is kínál megoldást a cég, ugyanis a Sonos Boost segítségével a ház eldugottabb helységeibe is eljuttathatjuk a jelet. 

Összességében a Sonos Play 5 hangfalak tehát az abszolút csúcskategóriát képviselik, és könnyen otthont varázsolhatnak bármilyen pecóból. Ráadásul teszik ezt kitűnő hangzással és egy ügyesen összeállított szoftverrel, melyek segítségével könnyen csinálhatunk óriási házibulit is otthonunkban.