Bocsi, de tudok egyszerre mixelni és táncolni is!

- 4 perces olvasmány
supernova techno nakadia európa hajó 
supernova techno nakadia európa hajó 

Nakadia története mondhatjuk, hogy egy tipikus, szinte már mesébe illő „rags to riches” sztori, hiszen a thai lemezlovas a szegénységből indult és mára ikonná vált a Dj szcénában. Pozitív személyiségével és energikus fellépéseivel nem csoda, hogy ekkora hírnévre sikerült szert tennie. Manapság Délkelet-Ázsia egyik legelismertebb lemezlovasaként,
rengeteg felkéréssel büszkélkedhet  a világ számos országában. Sokan
annyira inspirálónak találják a sztoriját, hogy több cég is szeretné azt megfilmesíteni, de a kezdeti időszakban vajon mi inspirálta a thaiföldi lányt?

Egy bizonyos éjszaka változtatta meg az életemet. Akkoriban Thaiföldön éltem és egy barátom meghívására Európába utaztam, ahol az első éjszakán egy klubban kötöttünk ki. Dj Marshula játszott, aki akkoriban elképesztő népszerű techno dj volt.  Rögtön tudtam, hogy ez az, amit egész életemben kerestem. Dj akarok lenni.

Szegény vidéki lányként azonban rengeteg akadályba ütközött karrierje beindítását illetően, de Nakadia bebizonyította, hogy valóban bármi lehetséges, ha eléggé eltökéltek vagyunk. És ez még akkor is sikerülhet, ha éppen semmilyen zenei előképzettséggel nem rendelkezünk.

Sajnos nem volt lehetőségem semmilyen zenei képzésen részt venni. Ahonnan én jövök, ott mindenkinek dolgoznia kell a túlélésért. Az embereknek nincs idejük tanulásra és hobbykra. Számomra az egész az önképzésről szólt, és úgy érzem még mindig távol állok a jó producer fogalmától. Többnyire csak kipróbálok dolgokat és kísérletezem a hangokkal.

Nem elég, hogy szegénységből indult, de jól tudjuk, hogy a nők alapjáraton hátrányos helyzetben vannak a szakmában. Sok az előítélet és kevés férfi fogadja el a nők sikerét ebben a szcénában is. Nakadia esetében sem volt ez másképp.

Mindig nehéz egy lánynak elfogadtatni magát. Nina sikere óta picit könnyebb, de mindig vannak olyanok, akik azt mondják, a nők nem tudnak játszani. Néhányan nem képesek megérteni, hogy a dj-zésnek nincs köze a nemhez. Ha táncolni látnak a szettjeim közben egyből azt gondolják playback-ről játszom. Bocsi, de tudok egyszerre mixelni és táncolni is! Szerintem szomorú, ha egy dj nem élvezi a saját zenéjét.

Nakadia szerint, a sikeréhez nagyban hozzájárult az is, hogy elköltözött Ázsiából a techno kultúra központjába, Berlinbe, miközben 15 éve próbálja építeni a szcénát odahaza is. Többször látta vendégül Thaiföldön például Sven Väth-et, akinek mellesleg karrierje igazi fellendülését is köszönheti. Nakadia nem csak előadóként, de promoterként is remekel.

A promoterekre hatalmas felelősség nehezedik és mindig nagy a
bukás esélye. A napokig tartó szorongás és bizonytalanság gyakran elviselhetetlen. Előadóként csupán a fellépésre kell koncentrálni, de mióta promoterként is dolgozom másképp tekintek erre a munkára. Minden tiszteletem az övék, mert már értem min mennek keresztül.

Ha valakiről, akkor róla biztosan nem állítható, hogy a dolgok könnyebbik végét igyekszik megfogni, bátran nekimegy a kihívásoknak,
az élet minden területén, a Sync gombot a szó szoros és átvitt értelmében sem használja.

Ha van valami, amit utálok az a Sync funkció. Amikor valaki használja, hallom, hogy a zene steril és mechanikus. Én úgy hiszem, az apró hibák és korrekciók adnak lelket a mixemnek.

Profizmusának ti is szem- és fültanúi lehettek március 14-én a Supernova Techno csapatának jóvoltából megrendezésre kerülő eseményen, a Liget klubban, ahol mellette fellép még Olaszország egyik top aktuális Dj-e Robpm, David Temessi, Gaga, Victoria Franches és M_Fourk is.

Belépők erre!

Forrás: Decoded Magazine, Deep House Amsterdam, Pulse Radio