Lokál Beats: Szebenyi Dávid

- 8 perces olvasmány
szebenyi dávid karrier dj grafika elektonika
szebenyi dávid karrier dj grafika elektonika

Sokat hallunk külföldi Djk-ről, merre jártak, mit csináltak, honnan jöttek, hová tartanak, de itthon is vannak olyan előadók akik rengeteget tesznek a szakmáért. Folyamatosan fejlesztik a szcénát, miközben ők maguk is sokat tapasztalnak. Most egy olyan sráccal beszélgettünk a múltról és jelenről akiről nem is gondolnád, hogy ennyi mindenben jeleskedik. Szebenyi Dávid alias Aman, Sabani, Monolit. Igen, jól látod ez mind ő és nem csak zenéről van szó esetében, hanem tevékenykedik mint grafikus, Dj és még ha magát nem is tartja annak, de mérnöki pontosággal készít modulokat is.

Három különböző irány mégis mindegyikben van egy közös, a művészet. Ezt sikerült Dávidnak egyesítenie, így lesz valakinek a munkája a hobbija. Mégse hallunk róla sokat. Megtörtük hát a jeget, feldobtunk pár kérdést neki, hogy ne csak mi ismerjük őt, hanem ti is.

Mesélj kérlek magadról! Miért pont a Dj, a grafika és elektronika az a hármas ami téged meghatároz, hogy tevődött mindez össze nálad?

GRAFIKÁVAL AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA VÉGE FELÉ KEZDTEM EL RENDESEN FOGLALKOZNI, SOKAT JÁRTAM KÜLÖN RAJZÓRÁKRA. KICSIVEL KÉSŐBB A GIMNÁZIUMBAN TALÁLKOZTAM ELŐSZÖR A VJ KULTÚRÁVAL. BARÁTAIM ALAPÍTOTTÁK A VJ CENTRUM BUDAPESTET, EKKOR ELKEZDETT FOGLALKOZTATNI AZ ANIMÁCIÓ, INTERAKTÍV GRAFIKA ÉS AZ AUDIOREAKTÍV ÉLŐ VIZUÁL IS. PÁR ÉVIG RENDSZERESEN VJZTEM A MERLINBEN, A38-ON, DÜRER KERTBEN, NORMAFA BULIKON, SIÓFOKON A COKE CLUBBAN ILLETVE A LEGNAGYOBB MAGYAR FESZTIVÁLOKON (SZIGET, SOUND, VOLT, HYPERSPACE, BÓNUSZ) ÉS EGYÉB KISEBB BULIKBAN.

KÖZBEN ÁLLANDÓ VJJE LETTEM A MADEINN BULIKNAK, EZALATT AZ IDŐ ALATT SZERETTEM MEG IGAZÁN AZ ELEKTRONIKUS ZENÉT, ÉS KEZDETT EL ÉRDEKELNI A PRODUCERKEDÉS IS. EGY IDEIG AZT GONDOLTAM MIVEL NINCS ZENEI KÉPZETTSÉGEM NEM FOGOK TUDNI DJZNI, DE EGY KIS GYAKORLÁS UTÁN KEZDETT FELOLDÓDNI EZ A FÉLELEM ÉS ELKEZDTÜNK AKKORI GIMIS OSZTÁLYTÁRSAMMAL RIEDERAUER DANIVAL (RIEDOXMONOLIT) JÁTSZANI, MIXEKET FELVENNI. SZÉPEN LASSAN A VJZÉST FELVÁLTOTTA A DJZÉS, MIVEL A VJ ÉLET NEM FÉRT ÖSSZE AZ EGYRE TÖBB GRAFIKAI MUNKÁVAL ÉS TANULÁSSAL, NAGYON MEGTERHELŐ MINDEN HÉTVÉGÉN A BULI ELŐTT ÉRKEZNI ÉS A BULI VÉGE UTÁN HAZAMENNI, PÉNTEK-SZOMBATON, MAJD HÉTFŐN SULI-MUNKA.

AZ ELEKTRONIKAI VONAL VISZONYLAG ÚJ, EZZEL CSAK 3-4 ÉVE FOGLALKOZOM, MINDIG IS ÉRDEKELTEK A KÜTYÜK, SZERELÉS, LEGO, EZ IS KICSIT OLYASMI, CSAK FELNŐTTEKNEK. A MÁSIK KÉT SZENVEDÉLYEMNEK KÖSZÖNHETŐ IGAZÁN EZ AZ ÉRDEKLŐDÉS IS, MIVEL MINDIG IS ÉRDEKELTEK A HARDWARE SZINTETIZÁTOROK ÉS AZ INTERFACE DESIGN, ÍGY MÁR CSAK AZT KELLETT MEGTANULNI, HOGYAN MŰKÖDIK BELÜL.

Mindig megvolt benned a művészi hajlam?

IGEN, MINDIG IS SZERETTEM RAJZOLGATNI ÉS VISZONYLAG KORÁN TUDTAM IS, HOGY EZZEL SZERETNÉK FOGLALKOZNI. GIMI KÖZBEN MÁR ELKEZDTEM BULIKNAK FLYEREKET RAJZOLNI. EZ ONNAN INDULT, HOGY EGY MÁSIK REMEK GRAFIKUS VARGA ZSOLT (SEKOND) NEM ÉRT RÁ EGY HYPNOSIS BULI FLYERÉT MEGCSINÁLNI, ÉS ENGEM AJÁNLOTT, EZEK UTÁN EGYRE TÖBB ILYEN FELKÉRÉS LETT. AKKORIBAN MÉG NAGYON PÖRGÖTT A NYOMTATOTT FLYER KULTÚRA, ÍGY ELÉG SOK EMBERHEZ ELJUTOTTAK A MUNKÁIM.

EGY IDEIG ÁLLANDÓ GRAFIKUSA VOLTAM A HI!FLY ÉS LAVALAVA CSAPATOKNAK, ILLETVE A CITYMATINÉNAK A KEZDETEKTŐL FOGVA. EGYETEM ELŐTT EGY ÉVET DOLGOZTAM BERNÁTHY ZSIGA STUDIÓJÁBAN A SOLIDBAN AHOL SZINTÉN RENGETEG ZENÉHEZ ÉS BULIHOZ KÖTHETŐ PROJEKTEN DOLGOZTAM, MI CSINÁLTUK A BALATON SOUND, VOLT, BÓNUSZ ÉS HYPERSPACE FESZTIVÁLOK, DEADCODE BULIK ÉS AZ AKVÁRIUM KLUB ARCULATÁT.

ITT NAGYON SOKAT TANULTAM A SZAKMÁRÓL ÉS AZÓTA IS SZOKTUNK EGYÜTT DOLGOZNI PROJEKTEKEN. EZUTÁN A MOME-RA JÁRTAM GRAFIKA SZAKRA, ÉS EGYETEM UTÁN KIKÖLTÖZTEM BERLINBE MÁSFÉL ÉVRE DOLGOZNI EGY STARTUPNÁL. 2018-BAN HAZAKÖLTÖZTEM ÉS AZÓTA IS SZABADÚSZÓKÉNT DOLGOZOM.

A Citymatiné design nagy fejlődésen ment keresztül, miből indult az alapkoncepció?

AZ ELSŐ BULINAK MÉG NEM VOLT ARCULATA. ELMENTÜNK JÁTSZANI ÉS AKKORA BENYOMÁST TETT, HOGY MAJDHOGYNEM MÁSNAP MÁR MEGVOLT A LOGÓ AMIT ELSŐRE EL IS FOGADTAK A SRÁCOK. AZÓTA IS ENNEK A LOGÓNAK A FEJLŐDÉSE ZAJLIK, MINDIG PÁR ÉVENTE KICSIT CSISZOLUNK RAJTA, BÁR A LEGUTÓBBIT NEM ÉN CSINÁLTAM, EZT ÁTADTAM MEDOKSNAK (MAGYAR PÉTER), MIVEL ÚGY ÉREZTEM JÓT TENNE A FEJLŐDÉSNEK EGY FRISS SZEM.

Mit jelent számodra a zene, a hang és ennek a játéka?

SZÁMOMRA A ZENE EGYFAJTA MEDITÁCIÓ, INSPIRÁLÓ HATÁS, ÉS EMIATT NAGYBAN BEFOLYÁSOLJA A GRAFIKAI MUNKÁMAT HOGY ÉPPEN MILYEN ZENÉT HALLGATOK. NEM SZERETEK SEMMIT FÉLBE HAGYNI, VAN, HOGY EGY EGÉSZ NAPOT VÉGIG DOLGOZOK (15-16 ÓRÁT) EGY PROJEKTEN HA KELL ÉS HA ELKAP A FLOW. EKÖZBEN NAGYON FONTOS A ZENEHALLGATÁS ÉS ILYENKOR IS KB. ÚGY VÁLOGATOK SZÁMOKAT MINTHA DJZNÉK, CSAK MAGAMNAK.

MUNKÁHOZ KIFEJEZETTEN SZERETEM A MINIMÁLABB ZENÉKET, A MONOTONITÁSUK MIATT NEM TERELIK EL A FIGYELMEMET, JOBBAN TUDOK FÓKUSZÁLNI, LEKÖTI A HALLÁSOMAT. A FEJEMBEN KÖZBEN A ZENE RITMUSÁRA, HANGJAIRA ALAKULNAK KI KÉPEK, FORMÁK, DINAMIKÁK, AMIK GYAKRAN BELEKERÜLNEK AZ ÉPPEN KÉSZÜLŐ ALKOTÁSBA IS.

Dj-ként mik a terveid a jövőre nézve?

SZERETNÉK MINÉL TÖBB HELYRE ELJUTNI ÉS MINÉL TÖBB EMBERT MEGISMERNI EBBŐL A SZCÉNÁBÓL, ILLETVE SZERETNÉK EGYRE TÖBB SAJÁT SZÁMOT JÁTSZANI, ESETLEG EGY LIVE SZETTET ÖSSZERAKNI

(EZT MÁR SAJNOS RÉGÓTA MONDOM).

A KARANTÉN ALATT SZERENCSÉRE SOKAT TUDTUNK EGYÜTT DOLGOZNI DANIVAL MONOLIT SZÁMOKON ÉS EGYEDÜL IS CSINÁLTAM PÁR SZÁMOT A SABANI NEVŰ SOLO PROJEKTEMHEZ, JELENLEG EZEKET PRÓBÁLOM ELJUTTATNI MINÉL JOBB KIADÓKHOZ. MOST AZ ÉV ELEJÉN EZZEL A PROJEKTEMMEL VOLT PÁR MEGJELENÉS KISEBB KIADÓKNÁL AHONNAN JÓ VISSZAJELZÉSEK ÉRKEZTEK SZÁMOMRA FONTOS EMBEREKTŐL.

A zenén és a grafikán kívül van még egy komoly időtöltés az életedben, szintetizátorok, modulok tervezése. Komoly műszaki beállítottságot sejtet. Mit kell és lehet erről tudni?

EGYETEM ALATT VOLT EGY FÉL ÉVEM ERASMUSON, LISSZABONBAN AHOL IGAZÁN RÁÉRTEM, ÉS ELKEZDTEM ELEKTRONIKÁVAL FOGLALKOZNI. AKKOR IS VOLT MÁR EGY KISEBB MODULÁRIS SZINTETIZÁTOROM AMIT NAGYON SZERETTEM. A MODULÁRIS SZINTETIZÁTOR TULAJDONKÉPPEN EGY “ALKOTÓELEMEIRE (MODULOKRA) BONTOTT” SZINTI, AMIT MINDENKI A SAJÁT IGÉNYEI ALAPJÁN ÁLLÍTHAT ÖSSZE, ATTÓL FÜGGŐEN MIT AKAR VELE CSINÁLNI, ÍGY LEHET VELE EGYSZERŰBB ÉS ÖSSZETETTEBB HANGOKAT, VAGY AKÁR EGY EGÉSZ LIVE SZETTET ÖSSZERAKNI

(ITT EGY VIDEÓ AZ ALAPOKRÓL).

EGY ILYEN RENDSZERHEZ MÁSOK ÁLTAL TERVEZETT MODULOKAT FORRASZTOTTAM, RAKTAM ÖSSZE, MIVEL EZT MÁR CSINÁLTAM EGY IDEJE, ELKEZDETT ÉRDEKELNI HOGYAN IS MŰKÖDNEK EZEK HA MÁR ILYEN JÓL MEG TUDOM ÉPÍTENI ŐKET. EBBŐL ALAKULT KI AZ ANTUMBRA PROJEKTEM HOSSZAS KÍSÉRLETEZÉS UTÁN. AZÓTA SE TARTOM MAGAM KÉPZETT MÉRNÖKNEK, DE TERMÉSZETESEN SZÍVEM-LELKEM BELETESZEM ÉS OLYAN MUNKÁT NEM ADOK KI A KEZEIM KÖZÜL, AMIVEL NEM VAGYOK 100%-BAN ELÉGEDETT.

EBBEN A PROJEKTBEN ÖSSZPONTOSUL A ZENE ÉS A GRAFIKA IS, MIVEL ÉN CSINÁLOM TELJESEN MINDEN RÉSZÉT, A NYOMTATOTT ÁRAMKÖRÖK, INTERFACE, UX (FELHASZNÁLÓI ÉLMÉNY), WEBOLDAL, ÖSSZERAKÁSI/HASZNÁLATI ÚTMUTATÓK, REKLÁMOK, GRAFIKÁK, DEMÓK TERVEZÉSÉT. ÖSSZETETT ÉS SOK IDŐMET ELVESZI, DE SZERENCSÉRE SIKERÜLT EGY OLYAN ÜZLETI MODELLT KIALAKÍTANI AMI MEGHAGYJA A TELJES SZABADSÁGOMAT ÉS MINDIG ÉLVEZET CSINÁLNI.

A DESIGNJAIMAT EGY ANGOL OLDAL ÉRTÉKESÍTI, CSAK A NYOMTATOTT ÁRAMKÖRT ÉS PANELT ÁRULJÁK, AMIT A VÁSÁRLÓK MAGUK RAKNAK ÖSSZE (DIY) ÍGY NEKEM CSAK A TERVEZÉSSEL KELL FOGLALKOZNOM, ÉRTÉKESÍTÉSSEL ÉS VÁSÁRLÓKKAL (PANASZOK, GARANCIA, STB.) NEM IGAZÁN. SZERENCSÉRE NAGY AZ ÉRDEKLŐDÉS ÉS FOLYAMATOSAN NŐ, EGYRE TÖBB HÍRESEBB ZENÉSZ STÚDIÓJÁBAN FORDULNAK ELŐ A MODULJAIM. EZ EGY FOLYAMATOS FEJLŐDÉS ÉS KÍSÉRLETEZÉS, MINDIG RENGETEGET TANULOK EGY-EGY MODUL TERVEZÉSE KÖZBEN, MAJD EZT A TUDÁST TOVÁBB VISZEM A KÖVETKEZŐ MODULOK TERVEZÉSÉBE. MINDIG OLYAN ESZKÖZÖKET TERVEZEK AMIKRE ÚGY ÉRZEM SZÜKSÉGEM VAN, EZT ÖSSZEVETEM AZZAL MI TALÁLHATÓ A PIACON, ÉS MEGPRÓBÁLOK EGGYEL JOBBAT CSINÁLNI VALAMILYEN SZEMPONTBÓL.