Itt a Technics csúcskategóriás, vezeték nélküli fülese

- 8 perces olvasmány
technics az70 wireless fülhallgató audio

technics az70 wireless fülhallgató audio

A tény, hogy léteznek vezeték nélküli fülhallgatók pár éve már nem számít újdonságnak, azonban ezen termék kategórián belül is vannak különbségek, ami a minőséget illeti. A Technics legújabb alkotása, az AZ70, mely videónk főszerepében tündököl, pedig határozottan a csúcsminőséget képviseli. 

A fülhallgatók és fejhallgatók talán az egyik legjobb ár-érték arányú zenehallgatási eszközök, hiszen már 50-100 ezer forintért olyan minőséget kapunk, ami a sokszázezres HI-FI rendszerek színvonalát is elérheti. Ha ehhez még hozzá vesszük, hogy a jelenlegi felgyorsult világunkban az ember non-stop utazik és utazás közben valószínűleg valamilyen zenét hallgat, akkor az in-ear fülhallgatók világa gyakorlatilag sokaknál nagyobb prioritást élvez, mint az otthoni HI-FI-zés. Nagyon könnyű szeretni a teljesen vezeték nélküli fülhallgatókat, mivel kényelmesebbek és praktikusabbak, mint vezetékes társaik és nincs ez másképp az AZ70 esetében sem, amelyet volt szerencsénk tesztelni. 

Haladjunk tehát kívülről befelé. A Technics AZ70 csomagolása, minimalistára sikeredet és szerintünk már első ránézésre is igényességet sugall. A doboz tetejét leemelve láthatjuk magát a terméket, a fülhallgatót és a fémházas dokkolót/töltőt, ami korhű módon USB-C kábellel tölthető és 3 leddel a töltöttséget is jelzi. Formavilága is egyszerű, a már megszokott lekerekített kapszulaformát kapjuk, amin csakis a minőség tükröződik. Az AZ70 itt is felhívja magára a figyelmet, ezzel a szálcsiszolt fém design-nal, ami egyébként magán a fülhallgatón is visszaköszön. Természetesen a töltőkábelt, és a standardnak számító három különböző méretű pár gumis fülillesztéket is tartalmazza a doboz.

A fülhallgató egyébként durván 6 és fél órát bír ki egy töltéssel úgy, hogy az aktív zajszűrés folyamatosan be van kapcsolva. Maga a tok pedig további 13 órára elegendő energiát biztosít. Magyarul még kétszer fel tudjuk teljesen tölteni a tokkal. Nyilván az előbb említett értékek változhatnak attól függően, hogy milyen hangosan hallgatjuk a zenét és milyen gyakran tarjuk bekapcsolva a zajszűrést. 

A fülhallgató kilapított babszemet formáló kapszulája egyszerű, de láthatóan átgondolt formaterven alapul. Helyenként megnyúlik, máshol kitüremkedik egyes részlete, hogy megpróbáljon megtámaszkodni a fül belső oldalába, illetve a hallójárat körüli mélyedésben. A formavilága szerintünk telitalálat. Az anyaga kemény műanyag, viszont a Technics logó egy koncentrikus körök szintjén bemart fémen helyezkedik el. Mi azt gondoljuk, hogy a fülhallgató nagyon jól reprezentálja a márkát és a minőséget.

Az első használat alkalmával az AZ70 telefonunkkal történő párosítása a Technics saját applikációján keresztül történik, ami az Audio Connect névre hallgat. Ebben az alkalmazásban láthatjuk az aktuális töltöttséget, valamint vezérelhetjük is a fülhallgatót. Hasznos funkció lehet például a fülhallgató bemérése, amit szintén itt érhetünk el. Ez lényegében segít megtalálni a fülhallgatót hangminták kibocsájtásának segítségével, ha esetleg nem tudnánk, hogy merre keressük a lakásban. Az AZ70 érintésvezérelt és támogatja a hangvezérlést is vagyis a Siri-t, Google-t vagy Alexa-t. 

Fontos paraméter a membrán anyag, mely minél merevebb és könnyebb annál jobb. Ez persze egymásnak ellentmondó dolog, de a komoly gyártók értik a dolgukat és a mai technológia lehetővé teszi ezen anyagok használatát. A Technics ezúttal is egy egyedi megoldás mellett döntött és egy úgynevezett PEEK membránt alkalmazott, ami tulajdonképpen egy meglehetősen merev, szilárd, high tech szintetikus műanyag. Hogy még tovább fokozzák a hang minőségét, a rekeszt grafén bevonattal látták el. Ennek a megvalósításnak a gyakorlati haszna tulajdonképpen annyi, hogy pontos jól megfogott feszes mély hangot és részletekben gazdag magas hangokat nyerünk vele. 

Rengeteg zenei stílussal kipróbáltuk a fülhallgatót. Felmerülhet bennetek a kérdés, hogy vajon az AZ70 esetében is csak a technológiáért fizetünk? Erre a határozott válaszunk, hogy: nem. 

Tesztünket Matthew Dekay hamarosan megjelenő új albumával a Heimreise- al kezdtük. Ami elsőre feltűnt az a vártnál sokkal artikuláltabb részletgazdagabb hangkép volt. A basszusok testesek voltak de, nem nyomták el a többi részletet az ének is szokatlanul tisztának mutatkozott, „nem kente szét” és elkülönült az ütemtől, és még a sztereo hangszínpad is megfelelően tagoltnak mutatkozott. 

A hallgatózást Amelie Lens legújabb albumával a Higher-el folytattuk és itt kellett tudomásul vennünk, hogy az elektronika mennyire igyekszik kiemelni a hangokat mivel itt már a mély és a magas frekvenciákra is rápakolt még egy lapáttal, de így is eleven és dinamikus maradt a hang. 

Mindezek után Nicolas Jaar idén megjelent pazar albumával az All Against Logic-al folytattuk a tesztünket kíváncsiak voltunk mit bír az AZ70. A hang itt is inkább melegnek volt mondható, a dobot szépen ábrázolta, megmaradt a dinamikus közlésmódja is, viszont a cintányér itt már kicsit plasztikusan szolt, de ez abszolút megbocsájtható, mivel gyakorlatilag az összes piacon lévő true wireless füles elkeni a legfelsőbb frekvenciákat. 

Az AZ70 nem ígéri használójának a csillagos eget, viszont nem állít korlátokat dinamikában, térben vagy részletező képességben. Zenehallgatás közben tud annyira combos lenni, hogy bármilyen zenei stílusnak a rajongói elégedetten bólogassanak.

Az AZ70 fülhallgató egy úgynevezett duál hibrid zajcsillapítást is kapott, amely két féle zajcsillapítási technológiát, az előrecsatolót és a visszacsatolót ötvözi. Természetesen aktív zajcsillapító technológiáról beszélünk, ami úgy valósítja meg azt, hogy felismeri a fülhallgatón kívülről érkező zajokat és olyan ellentétes hangmintákat bocsájt ki, amelyek semlegesítik ezeket. De nem csak digitálisan, ügyeltek arra a Technics mérnökei, hogy a nemkívánatos zajokat kiszűrjék, hanem hardveresen is, ezért a fülhallgatót egyedi labirintuskamrával látták el, amely kiszűri a szélzajt. Így az AZ70 az erősebb környezeti zajok mellett is alkalmas volt a telefonálásra.  A csillapítás mértékét egyébként az Audio Connect alkalmazásban finomhangolhatjuk. 

A fülhallgató egyik extrája például az Ambient Sound Mode, melynek köszönhetően beszélhetünk, kommunikálhatunk a körülöttünk lévőkkel anélkül, hogy a zenét kikellene kapcsolnunk, vagy ha a szabadban sportolunk, például futunk, valamennyire halhatjuk a környezetünk hangjait a nagyobb biztonság érdekében. Az előbb említett példánál maradva felmerül a kérdés, hogy alkalmi sportolóknak jó-e a fülhallgató? Ez egy fontos szempont, mivel nagyon sokan akarják ezeket a füleseket erre a célra használni. 

A fülhallgató IPX4-es vízállósági besorolással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy kis mennyiségű ráfröccsenő vízzel szemben védett, (pl: eső, izzadság) azonban a vízbe merülést már nem bírja ki, szóval például medencében úszáshoz már nem tudjátok ezt a fülhallgatót használni. 

Napjainkban a legtöbb átlagfelhasználó nem szándékozik 50-100 ezer forint körüli összeget egy-egy telefonálásra, zenehallgatásra szolgáló bogyóra kiadni. A Technics AZ70 tehát nem belépő termék azok számára, akik általában 5-10 ezer forint értékű füleseket használnak el évről évre. Ha viszont szigorúan a saját wireless kategóriáját nézzük, akkor az egyik legjobb true wireless fülhallgató, amivel valaha találkoztunk. Az AZ70 összességében mindenből „a maximumot”, a jelenleg elérhető legjobbat nyújtja a 100 ezer forintos árkategóriában. Ezért az összegért a használója kiváló hangminőséget, kényelmet, prémium kidolgozást és innovatív funkciókat kap. Véleményünk szerint jó választás lehet azoknak, akik egyszerre szeretnének kiváló dinamikus hangot, testes mélyeket, mindezt a vezeték nélküliség szabadságával és stabilitással.