Abszolút high-end technológia megfizethető áron

- 9 perces olvasmány
technics sc c30 bluetooth hangfal lejátszó 
technics sc c30 bluetooth hangfal lejátszó 

A bluetooth hangfalak napjainkban igazi megoldást jelentenek azoknak a tömegeknek, akik egyszerűen csak jó hangot akarnak a zenékhez, de egyrészt egyik műfajban sem vájt fülű fanatikusok, másrészt ésszel tudják kezelni kiadásaikat egy műszaki cikk vásárlásakor, amire valljuk be, sokan nem vagyunk képesek. Azon már jócskán túl vagyunk, hogy egy bluetooth hangfal jó minőségben szól, viszont attól még messze vannak ezek a készülékek, hogy ellenfelet jelentsenek egy komolyabb stúdió monitornak vagy sztereó rendszernek. Éppen ezek miatt nemcsak réteg igényeket elégítenek ki, hanem rengeteg ember bevásárló listájára is felkerülnek, elvégre ezekből a kütyükből is létezik egészen olcsó kategória, és bizony komoly, akár már HI-FI rendszernek is nevezhető hangsugárzó is. 

Ettől függetlenül a keményvonalas audiofil zenerajongók, ha meghallják a bluetooth hangfal szót rendszerint csak szelíd mosollyal az arcukon legyintenek egyet, pedig korunk egyik legjobb ötlete a piacon. A technológiát körüllengő ellenszenv legfőbb oka ezekben a körökben talán az, hogy a hangminőségre nagymértékben igényesek sokkal kevesebben vannak, mint az átlag felhasználók. Az utóbbi óriási rétegnek a hétköznapjait tagadhatatlanul szebbé tehetik ezek a vezeték nélküli hangfalak, sőt az audiofil világban is kialakulni látszanak azok a trendek, melyek a bluetooth technológia lévén a hangfalak egyre komolyabb szintű akár multiroom rendszerbe történő integrációját is lehetővé teszik. Történetesen pont egy ilyen képességgel megáldott prémium hangszóró érkezett hozzánk, a Technics SC-C30 személyében, ami funkciói lévén gyakorlatilag egy komplett Hi-Fi rendszer, ezért nekiálltunk és nyúztuk egy kicsit.

A készülék gondosan, jól becsomagolva érkezett. A dobozt kibontva egy hagyományos tápkábelt valamint magát a Technics SC-C30-at találjuk. Utóbbi első ránézésre formabontó alakja lévén inkább egy UFO-ra, mintsem egy hagyományos hangrendszerre hasonlít. Ez a feltűnő ívelt kialakítás persze nem véletlen, mivel a belsejébe bepakolt technikai finomságokon túl, ez a külsőség is szerepet játszik az optimális hangterjedésben. Az egység tetején egy elegánsan csiszolt vastag alumíniumpanel foglal helyet, ami nem csak a váz tartását hivatott merevebbé tenni, de az OLED kijelző, valamint a vezérlő gombok is erre a részre kerültek, a könnyű kezelhetőség érdekében.

 Az SC-C30 hátulja bordás felületű, ez nemcsak az elegáns külsőhöz járul hozzá, hanem az egység hőcsökkentő mechanizmusának hatékonyságát is növeli. A bemeneti csatlakozók is ide kerültek, amelyekből a hálózati AC-t leszámítva, még 1 db digitális optikai, 1 db AUX (3.5mm), 1 db LAN és egy 1db USB-A áll a rendelkezésünkre. Található még itt egy (DIMMER/-INFO) gomb is, amivel a készülék alján helyet foglaló jelzőfény erősségét szabályozhatjuk, valamint néhány további beállítási lehetőség elérésére is ez a gomb szolgál. Az SC-C30 súlya egyébként valamivel több, mint 4,5 kg, ez leginkább belsejéből adódik ugyanis két darab 1,6 cm átmérőjű magassugárzóval, két darab 6,5 cm-es közép-mélysugárzóval valamint egy darab 12 cm-es mélynyomóval szerelt. 

Az SC-C30 beüzemelése nem igényel nagy technikai tudást, mindössze annyi a dolgunk, hogy a mellékelt tápkábel segítségével áramot biztosítunk neki. Habár vezeték nélküli HI-FI rendszerről beszélünk egy tápkábelre akkor is szükségünk van, mivel a hangfal beépített akkumulátorral nem rendelkezik. A funkciók elérése miatt egyébként ajánlott elolvasni a használati útmutatót, mivel még ezt letudva is akadhatnak problémák az otthoni internetes hálózatba illesztéssel. Mi ugyan tesztünk során megoldottuk és router-re kötve is kipróbáltuk a hangrendszert, de az átlag felhasználóknak valószínűleg nem ez lesz a lehető legegyszerűbb manőver.

A szobában való elhelyezés után következett a kalibrálás. Az SC-C30 egy úgynevezett Space Tune funkcióval is rendelkezik, ami képes rövid idő alatt az egyéni környezethez igazodva optimalizálni a hangteret. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy miután elhelyeztük a kívánt helyre a hangrendszert a play/pause gombot öt másodpercig lenyomva kell tartanunk, majd a Space Tune felirat megjelenésekor még egyszer megnyomni. Ezután meglehetősen furcsa, a Star Wars filmek űrcsatáira hasonlító hanghatásoknak lehetünk fültanúi, de a folyamat végén az SC-C30 az adott helyen elérhető lehető legjobb hangzást fogja majd produkálni (persze csak a success felirat esetén). Ez az akusztikai kalibrálás egyébként gyorsabban úgynevezett preseteket használva is megtörténhet, ezekből három áll rendelkezésre (Free, Near a Wall, Near a Corner) attól függően hová, vagy mire helyeztük a rendszert. Azért zárójelben megjegyeznénk, hogy a presetek közül egyik sem nyújt olyan jó végeredményt, mintha magunknak kalibrálnánk be a rendszert. Szerintük a falhoz közel valamilyen bútorra helyezve szól a legkiválóbban. 

Ezek után belevetettük magunkat a hallgatózásba. Először bluetooth kapcsolaton keresztül az okos telefonunkról indítottuk el tömörített MP3 zenéinket, hogy kiderítsük van-e élet a kábeleken túl.
Ami rögtön feltűnt számunkra, hogy SC-C30 kiváló sztereo hangteret biztosított még nagy helyiségben is. Meglepően jó dinamikával adta vissza a zenét, viszont nagy hangerőn a határait feszegetve valamiért egy kicsit a magas tartományok irányába tolta el a hangképet, de ez egyáltalán nem volt zavaró. Itt valószínűleg az is közrejátszott, hogy a Technics ebben a rendszerben a re-master technológiáját, egy szabadalmaztatott algoritmust használ arra, hogy a bluetooth kapcsolaton érkező tömörített forrásból származó jeleket a lehető legpontosabban adja át, ezzel kiküszöbölve a hangminőség romlást, ami az audio jelek reprodukciójában jelentkezik. 

Szinte már alapelvárás, hogy az ilyen rendszerek vezérlése applikáció segítségével is megvalósulhasson, ami az SC-C30 esetében is lehetséges. A rendszert vezérelhetjük a Technics saját apján és a Google Home applikációján keresztül is. Utóbbi szerintünk célszerűbb, mivel a jól ismert „Hey Google” felkiáltással hangvezérléssel is irányíthatjuk. Ez a prémium HI-Fi rendszer természetesen a WI-FI kapcsolaton keresztül eléri az olyan tartalomszolgáltatókat, mint a Spotify, TIDAL, Deezer, Google Play Music, Amazon Music, Chromecast, iTunes, stb…, valamint az online rádióállómásokat is, továbbá a bedugott USB-ről, támogatja az összes népszerű tömörített és tömörítetlen audio formátumot (MP3, DSD, AAC, Flac, ALAC, WAV, AIFF). A hallgatott zenéinket természetesen lejátszási listákba rendezhetjük, vagy a kedvencekbe is elmenthetjük, ez egyébként a bedugott USB meghajtóra is érvényes, amiről összesen 9 zenét tárolhatunk el. A mentett tartalom elindításához a későbbiekben már nincs szükségünk az applikációra.

A fülelést jó minőségű tömörítetlen formátumú zenékkel folytattuk. Itt már erősen megmutatkozott a HI-FI rendszer részletekben gazdag hangzása. Pontos, gazdag, tiszta hangélményben volt részünk. Meglepően tapasztaltuk, hogy milyen hatalmas hangerőt képes kihozni magából a rendszer. A Technics SC-C30 határozottsággal, erőteljesen, de nem tolakodóan rajzolta ki az elektronikus zenékben található basszusokat. Valahogy a zenékben fellelhető karakterek összességükben a vártnál lelkesebben, de nem buzgó módon törtek elő, ezzel egyértelműen szeparáltabbá és halhatóvá téve a zenei részleteket. Az általunk hallgatott műfajokat (techno, house, minimal, trance) a Technics SC-C30 jóleső élénkséggel jelenítette meg, a gondosan felépített sztereó térben. Véleményünk szerint egy ilyen HI-FI rendszerrel egy kisebb házibuli simán levezényelhető, persze attól függően, hogy mekkora az adott terület. A Technics SC-C30-at leginkább nappalikban vagy nagyobb szobákban tudjuk elképzelni a nagy hangerőn történő határozott, szinte agilis közlése miatt. Azoknak, akinek viszont nem lenne elég egy ilyen hangrendszer a kívánt helyre, jó hír, hogy az SC-C30 sztereó párba is állítható tovább fokozva a térhangzást.

A Technics SC-C30-hoz hasonló bluetooth Hi-FI rendszerek eléggé felkapott témát jelentenek sok gyártó számára, hiszen korunk egyik legkeresettebb audio termékei kétség kívül ezek a berendezések amelyek piacán jelenleg nehéz érvényesülni. Az SC-C30 felveszi a kesztyűt, mivel egy nem akármilyen válasz a Technics-től a roppant erős konkurencia számára. Ez a termék egy kiváló all-in-one megoldás a minőségi zenehallgatás világával ismerkedő egyéneknek. A Technics SC-C30 lényegében hozza azt a teljesítményt, amit egy belépő szintű sztereó rendszer, viszont funkcióiban túlmutat azon. Ráadásul kedvező árával nagymértékben a belépő szintű sztereó rendszerek ára alatt tud maradni, hiszen ha belegondolunk egy erősítő, egy pár hangsugárzó valamint ezek kábelei biztosan többe fognak kerülni. Persze meglehet, hogy a Technics SC-C30 az előbb említett hagyományos rendszerektől elmarad a fejleszthetőség, személyre szabhatóság szempontjából, de aki ebben kompromisszumot tud kötni, annak egy nagyon komoly prémium hangrendszer lehet a birtokában, ami nem mellesleg a design-ja, helytakarékos felépítése, és minőségi kivitelezése lévén szinte láthatatlanná válhat a szobában, de a hangját annál inkább mutatni fogja. 

Összegezve a Technics SC-C30 azoknak készült, akik a vezeték nélküli kényelemet, modern funkciókat, és a prémium hangzást keresik egy fedél alatt, kompakt kivitelben, és emiatt nem gondolkoznak többszázezres audiofil rendszer megépítésében, mivel egyszerűen csak élveznék a zenét az otthonukban, a lehető legegyszerűbben mindenféle kötöttség nélkül. Az ilyen Hi-Fi rendszerek viszonylatában jelenleg nincsen menőbb, mint a vezeték nélküli kategória, a Technics pedig nem volt rest, hogy bizonyítson e téren, melynek eredményeképp SC-C30 több tekintetben rálicitál a vetélytársaira, ami egy kimagaslóan jó választássá teszi minden zenerajongó számára.

A BESZERZÉS LEGKÉNYELMESEBBEN IDE KATTINTVA INTÉZHETŐ!

A GYÁRTÓ TOVÁBBI TERMÉKEIRŐL PEDIG ITT TALÁLTOK INFÓKAT!