Technics SL-1210MK7, a legjobb, ami bakelittel történhet

- 6 perces olvasmány
technics sl-1210mk7 bakelit vinyl lejátszó
technics sl-1210mk7 bakelit vinyl lejátszó

A klasszikus hanglemez, melynek anyaga a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem bakelit, hanem vinyl, szép lassan visszatér az életbe, és újra reneszánszát éli. Ezzel a csúsztatással kezdenénk, ha nem tudnánk, hogy a lemezjátszók korszaka valójában sosem múlt el igazán, így klasszikus értelembe vett visszatérésről sem beszélhetünk. Ennek ellenére a vinyl kultúra reneszánsza nyomán sok gyártó élesztette újra ehhez kapcsolódó termékvonalát. Talán ennek is köszönhető, hogy az utóbbi időben hatalmasat nőtt a formátum iránti kereslet lehagyva a CD eladásokat. Ráadásul ehhez társult még a retró érzés, ami az utóbbi időben még jobban megtolta a lemezjátszók szekerét.

Na persze az sem elhanyagolható tény, hogy a vinyl hanglemezek az analóg technológiának köszönhetően egy olyan minőségi többletet mutatnak fel, ami mindig is lázba hozta a csúcsminőségű zenehallgatás iránt elkötelezett fanatikus rajongókat vagy a DJ-ket. A jó analógnak lelke van, amiért szeretni lehet – szól a mondás. Sőt! Ha ehhez még hozzávesszük azt is, hogy hiába van Spotify, mivel az interneten nincs fent minden zene, rögtön nyilvánvaló miért ekkora napjainkban is a hype. Többek között ezek az okok is késztettek bennünket arra, hogy bemutassuk nektek a méltán híres Technics legújabb lemezjátszót az SL-1210 MK7-et.

A Technics név nem csupán a DJ-k és az audiofilek, hanem a hifi eszközök kedvelői számára is ismerős lehet, hiszen több olyan terméket is kínál a gyártó, ami kifejezetten elérhető árazással, de általában az árhoz képest magas minőséggel örvendezteti meg tulajdonosát. Nincs ez másképp a Technics SL-1210 MK7 lemezjátszóval sem, ami körülbelül kilenc év után, az első új szabványú lemezjátszó a gyártó kínálatában.

A készülék alaposan becsomagolva érkezett. A csomagból kipakolva elénk kerül a porvédő plexi, a lejátszó, az alumínium tányér (ennek hátoldalát teljes egészében tompító gumibevonat borítja), a lemezalátét valamint a tápkábel, illetve egy alap RCA kábel. Az új modell 9.6 kg-ot nyom a mérlegen, és továbbviszi a sorozat megszokott kialakítását, valamint megőrzi az arra jellemző egyszerű kezelhetőséget, megbízhatóságot és persze a páratlan tartósságot is. A lejátszót összeállítva és a hangszedőt a helyére téve még el kell végeznünk az alapvető beállításokat, de utána indulhat a móka. Természetesen a Technics SL-1210 MK7-nek is beállítható hangkarja van, ellensúllyal, antiskating-el és cserélhető (shelles) hangszedővel. A kar dizájn maradt a már jól bevált univerzális, S alakú, ami gyártói hagyomány. Szokásosan a bal oldalra került a ki – bekapcsoló tekerőgomb, alá pedig a lejátszást és megállítást szolgáló jól ismert négyzet, mellette találjuk a 33 és 45-ös fordulatszám kapcsolóit. A jobb oldalon pedig a lejátszási sebességért felelős (tempó) fader-t, amiről elmondhatjuk, hogy tényleg kiváló. Sejtelmünk sincs, hogy mi lehet a gyártó titka, de ha tippelnünk kellene, akkor vagy valamilyen okos algoritmusnak köszönhető, vagy szimplán a fader kommunikál ilyen jól a motorral, mindenesetre véleményünk szerint jelenleg a lemezjátszók piacán ennek a lejátszónak a legjobb a faderje legalábbis azon lejátszók közül, amikhez eddig szerencsénk volt. Az SL-1210 MK7 kinézete a matt textúra és az új, teljesen fekete külső által kifinomult összhatást kelt. További esztétikai újdonság, hogy a régi modellekkel ellentétben az SL-1210 MK7 LED-világításának fénye pirosra vagy kékre állítható, tovább fokozva ezzel a DJ-pult megjelenését.

A lejátszó direkthajtású, ami azt jelenti, hogy a motor közvetlenül hajtja meg a lemeztányért. Ráadásul ezen technológián a Technics mérnökei csavartak még egyet, mivel a meghajtás mag nélküli. Ez azt jelenti, hogy a motorban lévő állórész vasmagját eltávolították, ezáltal kiiktatták az egyenetlen nyomaték fő okát, ami a hagyományos direkt meghajtású lejátszók negatív tulajdonsága szokott lenni. Tehát egy sokkal kiegyensúlyozottabb, stabilabb, merevebb alátámasztást kapunk, ami leküzdi az imbolygást és a rezonanciákkal is jobban boldogul. 

Fontos még megjegyeznünk, hogy az SL-1210 MK7 egy manuális lejátszó, ami azt jelenti, hogy a kart nekünk kell a lemezre helyezni a zenehallgatás elején és szintén nekünk kell a helyére tenni a végén. A lejátszókar kardános felfüggesztésű és forgácsolt csapágyperselye valamint precíziós csapágyai is arról gondoskodnak, hogy a barázdakövetési teljesítmény kiváló, tűugrás mentes legyen, még komoly igénybevétel, például scratchelés mellett is. 

Ez természetesen a tesztünk során a zenehallgatásnál is megmutatkozott. A kar lemezkövetése valóban kiváló volt, ahogy a meghajtás stabilitása is. Az általunk hallgatott elektronikus zenei műfajoknál (techno, house, minimal, goa, trance) a lejátszó dinamikus, nyitott hangképet adott, kellemes mélyekkel, tiszta közép- és magastartománnyal. Egyértelműen megkaptuk a használat során hangzásban azokat az ismertetőjegyeket, amelyek elárulták az SL-1210 MK7 kiforrottságát. Nem csak megbízhatóan, tisztán jelenítette meg a zenét nagy hangerő mellett, de azok textúráját és finom dinamikáját is érezhetően megtartotta végig, a kirajzolt sztereo térben. Persze az élmény az otthoni rendszerektől kezdve a high-end kategóriás klubrendszerekig értelemszerűen változhat, de ennek ellenére nálunk egy belépő kategóriás rendszerbe illesztve tökéletesen helytállt.

A SL-1210 MK7 pont annyira jó választás aktív lemezlovasoknak, mint azoknak, akik most ismerkednek a vinyl világgal és korrekt, megbízható professzionális lejátszót keresnek elérhető áron. Persze a nosztalgiára vágyóknak is egy kiváló alternatíva lehet a Technics SL-1210 MK7, abban az esetben, ha egy bizonyos ponton túl nem szeretnének áldozni a hifi rendszerükre és nem terveznek feljebb lépést a néhány százezer forint összértékű rendszereken túlmenően, a milliós kategóriába.
Összegezve a Technics SL-1210 MK7 azt nyújtja, amit ígér. A kategóriájától elvárható teljesítményt és kezelhetőséget, valamint kiváló hangzást. Ez a lejátszó egy nagyon egyben lévő gép és ennél fogva egy nagy lépés előre a minőségi zenehallgatás világába, amit ha megteszünk és beszerezzük garantáltan mosolyt csal majd az arcunkra.

A BESZERZÉS LEGKÉNYELMESEBBEN IDE KATTINTVA INTÉZHETŐ!

A GYÁRTÓ TOVÁBBI TERMÉKEIRŐL PEDIG ITT TALÁLTOK INFÓKAT!