A közerkölcs súlyos megsértése

- 4 perces olvasmány
techno dax j album

techno dax j album

Mintha csak egy filmben lennénk, Dax J legújabb albumát a valóság inspirálta, ahogy mondani szokták, a cselekmény valós történések alapján születtet, és ez esetben a történet főszereplője sem kitalált személy, ugyanis az angol származású Dj–producer saját bőrén tapasztalta meg a vallási fanatizmust. Egy tunéziai fellépését követően a közerkölcs megsértésével vádolt művész, távollétében egy év letöltendő börtönbüntetésre lett ítélve, miután szettjében egy olyan tracket játszott le, amiben egy iszlám ima részlet volt hallható. Az esetet követően még hazájában is fellépéseket volt kénytelen visszamondani a halálos fenyegetések miatt, és félő volt, hogy a karrierjének is betesz ez a kellemetlen incidens.

Végül szerencsére másképp alakult minden, a történtekkel kapcsolatos érzéseit és félelmeit pedig egy albumban írta ki magából. Az Offendig Public Morality címmel ellátott alkotással szót emel a társadalom elfojtott indulatai és a tabuk ellen, amik megfertőzik és visszafordíthatatlanul elmélyítik az egyébként jelentéktelen
ellentéteket.

A tunéziai eseményeket megelőzően is folytak már az új album munkálatai, az ott történtek viszont gyakorlatilag fénysebességre kapcsolták mindezt:

„Egy művésznek különösen fontos, hogy alkotói folyamat érzelem és élménydús legyen. Mindegy, hogy ezek szomorú vagy boldog pillantok, a lényeg, hogy mindez kihozza belőled a legjobbat. Az album írásakor bennem rengeteg minden felgyülemlett, ezek az érzések és gondolatok mind benne vannak ebben a 13 zenében. Nagyon személyes anyag született, gyakorlatilag egy audió napló az utóbbi egy évemről.”

Az eset kapcsán a médiavihar elülni látszik és bár ilyen vélemények is
megfogalmazódtak, az albumot még véletlenül sem válaszcsapásként kell értelmezni az őt ért atrocitásokra, inkább figyelemfelkeltés a napjainkban túlságosan is kiélezett vallási ellentétekre.

„Első kézből tapasztaltam meg, hogy bizonyos emberek, bizonyos csoportosulások nem is feltétlenül a saját meggyőződésük által, de mindenképp mélyen érintve vannak például vallási kérdésekben. Ezen felül is rengeteg frusztráció veszi körül a mindennapjainkat, amiket nem ártana kibeszélni, mert sajnos az van, hogy bármit és bárhogyan is teszel, valakinek előbb utóbb a nemtetszését váltja ki. Furcsa időket
élünk, amikor mindenki határozott véleménnyel van, és nem hajlandó meghallgatni a másikat.”

View this post on Instagram

On the grind

A post shared by Dax J (@daxj1) on

Az album ezen felül is jó pár tabunak számító témára rámutat. Az 1001 Amen Night track kapcsán a rasszizmusra, a Looking For Tina – ami angol szlengben az amfetaminra utal- a drogokra, a Waves Of Isolation pedig a prostitúcióra reflektál.

„Nem mondanám magam vallásosnak, de nyilván jó pár olyan dolgot tettem az életem folyamán ami sokak szemében bűnnek számít. De hát mindez viszonyítás és hozzáállás kérdése. Miért is számít bűnnek drogozni? Miért bűnös az a nő, aki prostituáltnak áll? Mindez a társadalom által képmutatóan meghatározott irányelveknek mond ellent, de közben meg pont ugyan ez a társadalom az, ami ezt az egészet fenntartja. Mindettől függetlenül bízom benne, hogy végül mindezen felülkerekedik a józan ész, ahogy abban is, hogy a következő generációk feloldják a jelen kor feszültségeit.”

Csütörtökön lehet a világmegváltás még elmarad, de az egészen biztos, hogy
Dax J mellett Perc is érkezik a Akvárium klubba, hogy a nemzeti ünnepünk előestéjén hamisítatlan techno-val indítsanak zenei forradalmat.Forrás: Dj Mag