Techno-ból fogy a legtöbb, tarolnak a női Dj-k

- 5 perces olvasmány
techno statisztika elektronikus zene jelenkor
techno statisztika elektronikus zene jelenkor

Az előző hétvégén, idén 12. alkalommal került megrendezésre a Pete Tong által életre hívott, International Music Summit konferencia Ibizán. Az iparágat érintő, szerteágazó beszélgetések mellett, idén is a záróünnepségnek számító buli, a sziget, több mint 2500 éves erődítményében zajló IMS Dalt Vila kapott nagy figyelmet. Adam Beyer, Charlotte de Witte, David Morales vagy éppen Nicole Moudaber szettjei által. Mindemellett napvilágot látott egy rendkívül átfogó tanulmány is, ami több, a szórakoztatóipar ezen ágát taglaló statisztikák által hivatott aktuális képet adni az elektronikus zene jelenéről

View this post on Instagram

Day three in the summit suite opened with The Great Annual Ibiza Debate followed by 20 Years of Cocoon with the legendary Sven Väth. The summit closed with Keynotes from Charlotte de Witte oand Zane Lowe * * Few brands and individuals have shaped electronic music globally in the way Sven Väth’s Cocoon has. The global icon discussed the next 20 years of Cocoon, how they managed to book Kraftwerk for their first Ibiza show and the relationship with the island * * The Palestine Music Scene IMS Ibiza put spotlight the individuals and organisations that are helping put Palestine on the map whilst identifying the challenges the region faces * * “When Boiler Room came they (police) took all of their equipment for two weeks just to check through the footage. I have British and Italian friends who can’t come back to the country because they were on the Palestinian side like 5 times. They can ban you for 10 years for no reason.” – SAMA’ * * shesaid.so presents… Investigating Intersectionality shesaid.so hosted two key panels on the final day of IMS Ibiza focussed on understanding how diversity exists beyond gender * * “I used to be asked what inspiration I used to write my song. Was it my blackness, was it my queerness, my gender? How am I supposed to seperate myself like that?” – Skin * * Charlotte de Witte has enjoyed a meteoric rise over the past few years, solidifying her name as one of the best new artists in the techno community. She joined Pete Tong for an intimate discussion that covered her journey in the industry, the male dominated techno scene and her plans for the future * * “I was young and a girl. I had no idea this would be my job. And I didnt feel secure to share my own identity so picking a male identity ‘Raving George’ made me more comfortable. People coming to my show were quite surprised.” – Charlotte de Witte * #imsibiza

A post shared by International Music Summit (@internationalmusicsummit) on

A tanulmány alapvetően 5 területet vizsgált, így számba véve a zenéket, a Dj-ket és producereket, a klubokat és a fesztiválokat, a különböző cégeket és brandeket, illetve az ezeket összefogó teljes iparágat és annak értékeit.
Ezek szerint 2018-ban 9,7%-al nőttek az elektronikus zenéből származó bevételek, így nem is annyira meglepő, hogy a pop és a rock után ez volt a harmadik legnépszerűbb stílus, a maga 1,5 milliárdos hallgatóságával.
A Beatport statisztikáiból kiderül, hogy a techno számokból fogy a legtöbb a digitális zenei áruházban, míg az egy éve létrehozott melodic house és melodic techno kategória az 5. legnépszerűbb jelenleg.
Manapság a videójátékok újabb aranykorukat élik,a zenei aláfestés pedig soha nem látott bevételi lehetőséget biztosít az elektronikus zenei előadóknak. Jó példa erre a GTA After Hours, ahol például Dixon, Solomun és a Tale of Us is feltűnt.

A Forbes által évente összeállított, legjobban kereső Dj-k rangsorolásából kiderül, hogy 2018-ban erős bevétel-visszaesés volt az előző évekhez képest, ugyanis a 261 millió dolláros összbevétel alig haladta meg a 2013-as szintet. Az eddig csúcsot a 2017-es év jelentette, akkor ez a szám 298 millió dollár volt. A visszaesés elsődleges oka az EDM világszintű gyengülése, ugyanis a bevételek jelentős részét az eben a stílusban jelenlévő Dj-k generálták.
Mindeközben a 2018-at az underground techno női Dj-k dominálták.
Nina Kraviz 35, Amelie Lens 27 különböző fesztiválon lépett fel, miközben Charlotte de Witte-el kiegészülve, közösségi média felületeiknek a rajongótábora összességében gyorsabban nőtt, mint a jelenleg legtöbb rajongóval rendelkező Marshmello, David Guetta, Alan Walker, Calvin Harris és Skrillex együttvéve.
A női underground Dj-k előretörésének másik egyértelmű jele, hogy világmárkák kérik fel, legyenek azok reklámarcai. Így Peggy Gou a Porsche, Eli & Fur a Kayak, Nina Kraviz pedig a Ray Ban reklámjaiban tűnt fel.
A sikernek, nemtől függetlenül persze ára van. Egy friss kutatás kimutatta, hogy minden harmadik elektronikus zenei előadónak volt pánikrohama az elmúlt egy évben, 67% tart a bukás lehetőségétől, 51% magányosnak érzi magát, míg 59% a pénzügyi stabilitása miatt aggódik rendszeresen.

Szórakozás tekintetében napjainkban a fesztiválok dominálnak. Szinte minden második partyarc valami ilyen jellegű megmozdulásban gondolkodik, miközben a klubokban való szórakozás továbbra is erős visszaesést mutat. Többek között ezért is fordulhatott elő, például az Egyesült Királyságban, hogy az előző évben 21%-al csökkent a klubok száma. A világszinten is tapasztalható tendenciához, mindemellett az ingatlanpiac felfutása , az egészséges életmód trendek elterjedése és a közösségi médián keresztül való kapcsolattartás pont annyira járul hozzá, mint például az online ismerkedés soha nem látott népszerűsége.
Ellenpélda is van!
A The Local Clubcomission felmérése rámutat, hogy Berlin, jelenleg üzemelő 280 klubjának 40%-ban techno szól, ahol a látogatók, naponta átlagosan 200 eurót azaz, közel 65 000 forintot költenek el. Így a klubok 168 millió eurós bevételt (54,5 milliárd Ft-ot) tudtak realizálni 2018-ban, miközben 9000 embert foglalkoztattak.

Az online zene business viszont ezerrel dübörög. Az első számú digitális elektronikus zenei áruház, a Beatport évek óta tartó növekedése 2018-ban is folytatódott, ráadásul nem is akármilyen mértékben. A frissen regisztrálók száma 3%-al, az egyedi látogatók száma 10%-al, az először vásárlók száma 13%-al nőtt, így aztán 17%-al több zenét is adtak el, 2017-hez képest.
Jól mutatja a Mixmag stratégiája is, hogy a sajtótermékek is egyre inkább az online felületekre koncentrálnak. Az angol elektronikus zenei magazin 2012-ben hozta létre You Tube csatornáját, amelyen akkor 2 millió megtekintés volt, ez a szám 2018-ban 74 millió lett. Jelenleg a világ 16 pontján rendelkeznek kirendeltséggel és havonta 100 millió embert érnek el a különböző felületiken keresztül. Beszédes szám, hogy a teljes elérés pusztán 10%- a történik a hagyományos, nyomtatott verzió által…
Napjaink egyértelműen legkúlabb stream felülete a Cercle.
A franciaországi csapat 2016 áprilisában kezdett el különleges helyszínekről Dj szetteket és live-okat élőben közvetíteni. Pár hete már megvolt az első saját szervezésű fesztiváljuk is, miközben az elképesztő 135 milliós You Tube és még ennél is több Facebook videómegtekintésük csak a kezdetet jelenti.

2018-ban összességében ugyan a teljes iparági bevétel 1%-os csökkenést mutat, a 7,2 milliárd dolláros összforgalom komoly számnak számít, ami továbbra is stabil szintet mutat, hiszen évek óta alig van kilengés.
A teljes tanulmány, további érdekes infókkal itt tekinthető meg.