Több fesztivált is ellehetetlenített az ausztrál kormányzat

- 2 perces olvasmány
ausztrália kormány fesztivál 
ausztrália kormány fesztivál 

Az ausztrál hatóságok napjainkban azokkal a jelenségekkel küszködnek, amelyek a 90-es évek európai színterére volt jellemző, azaz a fellendülőben lévő partykultúra nem képes megfelelő módon kezelni a bulizással járó drogfogyasztást, aminek következtében számos, sokszor végletes kimenetelű baleset történik.

A kormányzat ott még nem ismerte fel a felvilágosítás jelentőségét a megelőzés területén, így inkább az abszolút tiltással próbálnak meg gátat szabni az illegális szerfogyasztásnak, illetve azzal, hogy az ennek teret adó szerveződéseket, például a fesztiválokat, költséges szabályozások meglépésre kényszerítik. Az egyik ilyen, azonnali hatállyal életbe léptetett követelmény, hogy a fesztiválszervezőknek jelentős rendőri jelenlétet kell biztosítaniuk rendezvényeiken, ráadásul saját költségen.

A Mountain Sounds fesztivál például az utolsó pillanatban kénytelen volt törölni az idei kiadását, miután 200 000 ausztrál dollár extra költséget kellett volna kifizetniük az oda kirendelt 45 rendőr kapcsán.  

„Mindig is jó kapcsolatot ápoltunk a helyi hatóságokkal. A gondos szervezésnek köszönhetően soha nem volt semmi komolyabb kábítószerrel kapcsolatos visszaélésre példa a fesztivál területén.

– nyilatkoztak csalódottan a szervezők.

A Sydney-től 150 km-re megrendezésre kerülő, idén 10 évfordulóját ünneplő Psyfari szintén kénytelen volt törölni a megmozdulást, miután visszavontak az alkoholárusítási engedélyüket , illetve oda is jelentős számú rendőrt vezényeltek volna ki, aminek költségét szintén a fesztiválnak kellett volna viselni.

A szigorítások a szeptemberben történt haláleseteket követően kerültek fokozatosan bevezetésre, amivel szinte egy időben került betiltásra az ingyenes drogteszteket végző szervezetek tevékenységei, mondván, hogy ezzel egyenes utat adnak az illegális szerek szabad fogyasztásának.
A téma kapcsán egyébként rendkívül megosztott a társadalom, az abszolút tiltást szorgalmazók mellett egyre több, felvilágosultabb ötlet is napvilágot lát:
Forrás: Resident Advisor