A világ 100 legjobb klubja

- 3 perces olvasmány
top 100 klub 2019
top 100 klub 2019

Elkészült a Dj Mag Top 100 klub rangsora.

A Dj Mag erősen megosztó és vitatott Dj rangsora mellett, miden évben felállítja a 100 legjobb klub rangsorát is, ami az  előzővel ellentétben sokkal objektívebb alapokon nyugszik, így aztán elfogadottabbnak is számít. Az már más kérdés, hogy akár a teljes rangsor tekintetében valóban lehet-e azt állítani, hogy az első sokkal jobb-e mint akár az utolsó, mert elnézve a listán szereplő klubokat, kivétel nélkül mindegyik elképesztő színvonalat képvisel.

Itt van például a lista 99-ik helyén szereplő, 1200 fős bejruti klub, a The Grand Factory, ami a hét több napján, különböző stílusokkal várja a látogatókat,viszont szombaton rendszerint  a Tale Of Us, Black Coffee, Maya Jane Coles, James Zabiela, Giorgia Angiuli, Recondite, Nicole Moudaber, Pan-Pot, Mind Against, Magdalena, vagy éppen az Agents of Time-al találkozhatunk a Dj pultban.

Ausztrália egyik kult klubjáról, a Chinese Laundry-ról is elmondható mindez, ami egyébként Sydney-ben található, és a 800 fős kapacitása ellenére, időről időre olyan nevek fordulnak itt meg, mint a Detroit Swindle, Leon Vynehall, CamelPhat, Patrick Topping vagy Dusky.

A listára jó pár olyan ázsiai országból is felkerültek klubok, amelyekről lehet nem is gondolnánk, hogy komoly partykultúra van arrafelé, mert Szingapúr elképesztő helye a Zouk, egyértelmű, hogy a rangsor 5. helyén szerepel, de például a Vietnám fővárosban található 1900 Le Theatre, 68. helyezése, vagy például a Balin található 5000 fő befogadására alkalmas Sky Garden, 59. helyezése mindenképp elgondolkodtató.

Szerencsére nem kell ilyen messze utazni, hogy egy Top 100-as klubban bulizzunk egy jót, hiszen a szomszédos Horvátországban, a Sonus fesztiválnak is helyt adó klubok, mind felkerültek a listára.
A Kalypso idén az 56., az Aquarius a 19.a Papaya pedig egészen a 6. helyig kúszott.

A lista tetején lévő első 10 helyezettet valószínűleg szinte kivétel nélkül mindenki ismeri, a Berghaint mindenképp, a Prinworks- öt sem kell bemutatni, az Ushuaia-ról vagy Hi Ibiza-ról nem is beszélve.
Az első helyezett Green Valley talán mégis bemutatásra szorul, mert egyrészt tőlünk eléggé távol, Brazíliban található és jellemzően az elektronikus zene mainstreamebb vonalát képviseli. Az őserdő közepén található, klubnak talán már nem is nevezhető mega helyszínen, hétvégente 12 000 ember szórakozik, a nemzetközi felhozatal mellett, túlnyomórészt inkább a helyi Dj diktálta ütemekre.
A teljes lista, a rajta szereplő klubok részletes leírásával ide kattintva olvasható.