Mire jó és mennyit lehet keresni streameléssel?

- 4 perces olvasmány
viberate dj előadó stream platform
viberate dj előadó stream platform

Manapság igen nehéz helyzetben vannak a zenészek és az előadók világszerte, ami a bevételeiket illeti, hiszen rendezvények híján kiesik a legfőbb jövedelemforrás. Szóval mit tehet egy művész fellépések nélkül?
Ahogy az megfigyelhető, egyre több Dj és előadó fordul a különböző streaming platformok felé, ami ez esetben nem csak a technológia fejlődésének köszönhető, így felmerül a kérdés, hogy mégis mennyi pénzt lehet keresni streameléssel. 

Az biztos, hogy őrültség lenne arra számítani, hogy a streamelésből befolyó összegből fizessük a számlákat, de mellékes jövedelemforrásnak tökéletesen megteszi, amellett, hogy segít a promócióban és akár a kapcsolatépítésben is. Az utóbbi idők eseményei aktuálisabbá tették a kérdést, mint valaha, így a Viberate csapata megpróbálta kiszámolni, hogy ez esetben mennyi az annyi.  Megjegyzik, hogy számításaik pontossága széles skálán mozog, mert nem  a bevételek az egyes szolgáltatások között, de a szolgáltatásokon belül is eltérnek, így teljesen biztosak nem lehetünk a számokban. 

Fontos szempont például, hogy a világ melyik pontján kerül sor a streamelésre, ugyanis az előfizetés mértéke eltér az egyes országokban. Angliában például sokkal drágább a Spotify előfizetés, mint Indiában, így sokkal többet hozhat egy stream az Egyesült Királyságban. Továbbá az sem mindegy, hogy előfizetők vagy ingyenes felhasználók streamelnek, illetve hogy osztozni kell-e a bevételen a kiadóval, esetleg  az együttes többi tagjával. 2019 januárjában az adatok szerint, a Spotify kb. 0.00380 dollárt fizetett lejátszásonként, ami így elsőre nagyon kevésnek tűnhet, de a sok lúd disznót győz. 

Egy másik faktor lehet az is, hogy mennyire elérhetőek az egyes platformok az adott régióban és hogy azok mekkora felhasználóbázissal rendelkeznek. A felületek közül a Spotify vezeti a sort a maga 130 millió fizető feliratkozójával, a második helyen pedig az Apple Music áll,  70 millióval. Magyarán a Spotify-on sokkal több embert érhetünk el, kevesebb erőfeszítéssel. A konkrét eredmények pedig így néznek ki, egymillió lejátszásra vetítve, platformonként: 

Ezek alapján úgy tűnik a Napster platformjával járunk a legjobban, de hozzá kell tenni, hogy a kulcs az egymillió lejátszás, amit elérni közel sem egyszerű. Egy ausztrál együttesnek például sikerült elérnie az egymilliót és onnantól már könnyű dolguk volt, de ez két és fél évükbe tellett. 

A Youtube és a Soundcloud kakukktojásnak számít ebben a témában, ugyanis ezek a platformok nem igényelnek disztribútorokat, így szabadon feltölthetőek a zenék. Persze ennek is van hátulütője. A Soundcloud például az alapján fizet, hogy mennyi pénz folyik be a feliratkozásokból és a reklámokból, vagyis ha olyan felhasználó hallgatja a zenét aki nem fizetett elő a szolgáltatásra, vagy olyan, aki adblockert használ, nem jár semmi a megtekintés után.

Kiváló példa erre az indie zenész Phoebe Bridgers, aki nemrég adta ki albumát, a Punisher-t, 130 ezer új követőt szerzett a Spotify-on a megjelenéssel, míg Soundcloudon csupán 1500-at.

A Youtube csak akkor fizet a felhasználóinak, ha azok elértek egy bizonyos követő és megtekintés számot, amit szintén nem gyerekjáték elérni.
Tehát a számlákat nem a streamelésből fogja kifizetni az előadó, hacsak nem ér el óriási áttörést valamelyik számával, mint például Tones And I, a Dance Monkey-val. A megjelenést követő egy évben nagyon ment a szekér, de utána, mint általában, szép lassan hanyatlani kezdett karrierje. A Spotify-on viszont töretlen maradt népszerűsége és követőbázisa továbbra is növekedni látszik. Ez leginkább az app kialakításának tudható be.
Ezt tükrözi a következő diagram, melyen a Tones And I Youtube és a Spotify népszerűsége látható:

Mindent összegezve, ha egyetlen streaming szolgáltatásra fókuszálunk, biztosan nem számíthatunk stabil jövedelemre. Bölcsebb húzás, ha egyszerre több platformon is jelen vagyunk, így némi ismertségre is szert tehetünk, és új lehetőségekkel találhatjuk szembe magunkat, de a napi betevőt ne innen várjuk.

Forrás: Viberate