Ők határozták meg 2019-ben az elektronikus zenét

- 3 perces olvasmány
vibrate edm techno house trap downtempo 

vibrate edm techno house trap downtempo 

Globális zenei platformként, mely előadók százezreit és fesztiválok ezreit köti össze, a Viberate megvizsgálta az egyes művészek népszerűségét és összeállított egy top 100-as listát, az egyéb nemzetközi rangsorok mintájára, csak ezúttal a digitális világban maradva, gálák nélkül. 

Műfajok tekintetében elsöprő győzelmet aratott az EDM, de második helyen követi a house, míg meglepő módon a techno erősen lemaradt, még a downtempo és maga mögé utasította. Ez azt jelenti, hogy a top 100 előadó kb. felének fő profilja az EDM, az angolul beszélő országokban a house, a trap, a dubstep és a downtempo megy nagyon és az is kiderült, hogy a dubstep és trap műfajában foglalatoskodó előadók zöme észak-amerikai.
Európa határozottan techno centrikus, vagyis a techno előadók majdnem 100%-a európai. A trance és a drum n’ bass marad az underground vonalon és mindkettő holland művészekkel képviselteti magát a top 100-ban. 

Az összefoglaló kitér arra is, hogy az egyes műfajok előadói mekkora követőbázisra tettek szert átlagosan 2019-ben.
Ha megnézzük az adatokat, nyilvánvaló, hogy az átlagos EDM Dj aratta a legnagyobb sikert követők tekintetében. A 3,5 millió új követőnek 43%-át Youtube-on, 35%-át Spotify-on és 22%-át Instán érték el.
A következő műfaj a house, melynek egy átlagos képviselője 860 ezer új követőt ért el és ez hasonlóan oszlik meg a platformok között, mint az EDM esetében. A trap előadók átlagosan 850 ezer követővel büszkélkednek és főleg Youtube-on követik őket a rajongók.
A techno viszont ilyen szempontból egyedi, ugyanis a 710 ezer új követő főleg Instagram-on gyűlt össze, mivel a műfaj maga nem igazán fókuszál a Youtube-ra és a Spotify-ra. A downtempo 420 ezer új követője nagyon megoszlik az egyes platformok között, míg a dubstep határozottan a Youtube-on megy leginkább. 

A demográfiai adatokból az is kiderül, hogy a legtöbb top Dj az USA-ból ás Hollandiából került ki. Ha a két ország népességét is figyelembe vesszük, tisztán lászik, hogy bizony Hollandia adja a legtöbb top Dj-t és a kontinensek csatáját is Európa nyerte. További érdekesség, hogy az előadók majdnem fele a 30-as éveiben jár, de 4% már az 50-en is túl van. 

A nemek tekintetében elsöprő többségben vannak a férfiak, de ha csak a techno műfaját nézzük már más a helyzet. Charlotte De Witte, Amelie Lens, Nina Kraviz és Deborah De Luca együttesen átbillentette a mérleget, de a nővér duó, Krewelláról sem feledkezünk meg az EDM műfajában és Alison Wonderland, illetve REZZ is erősen jelen van a Bass Music műfajban. 

A legnagyobb felemelkedést Peggy Gou, Charlotte és Amelie Lens produkálta, akik mind megduplázták követőik számát szinte az összes platformon, szóval 2019 az ő évük volt. Emellett fontos kiemelni, hogy a szakma feminin oldalának képviselőiről beszélünk, akik sikeresen mentek szembe a sztereotípiákkal. 

Forrás: Viberate