Mostanában ritkán hallgatok elektronikus zenét

- 4 perces olvasmány
worakls dj elektronikus zene 
worakls dj elektronikus zene 

VORÁKL, nem, nem elírás, így kell kiejteni helyesen Worakls nevét, ami angolos hangzása ellenére francia művészt takar, na ugye?! így már érthető, hogy a sok mássalhangzó egymás mellett csak azért van ott, hogy jól összezavarjon. Persze mint mindig itt sem a név, hanem a zene a lényeg, mondjuk a Salzburg vagy a Toi?

Az előző még duóként született, utóbbi pedig már Kevin Rodrigues szerzeménye, ugyanis a csapatként indult Woarkls, viszonylag korán egy producerre fogyatkozott.

„Gyakorlatilag egy éjszaka alatt született meg a Toi.
Egy dallammal indul, amire szépen rácsúsznak a súlyos alapok, meg a fuvola és a kürt hangjai. A cél az volt, hogy minél több érzelmet keltsek a hallgatóban.”

– magyarázza Worakls, egyik legnagyobb sikerének alkotási folyamatát.

Biztosan állítható, hogy ihletet keresve előbb találjuk meg őt egy moziban vagy hangversenyen, mint egy underground klub táncparkettjén, mert ugyan elektronikus zenében alkot, de alapjáraton egyáltalán nem ez szól nála otthon.

„Mostanában már csak nagyon ritkán hallgatok elektronikus zenét. Viszont odáig vagyok a filmzenékért. Persze azok is lehetnek elektronikus alapúak, de akkor is sokkal több mondanivalójuk van, arról nem is beszélve, hogy mennyi érzelmet képesek kiváltani a hallgatóból. Ezt a hangzásvilágot és a techno-t próbálom zeneírás közben ötvözni.”

Mindezt persze egy magasabb szinten, akár filharmónikus zenekarra hangolva.

„Hat hónapnyi munkám volt benne, hogy komolyzenei alapokra hangoljam át a zenéimet. Philippe Gache zenekarvezető és az egész csapata is végig a segítségemre volt persze, de még így, és úgy, hogy alapvetően hangszereken készül minden szerzeményem, szóval ezek mellett is elképesztő munka volt mindent hegedűre, fúvós hangszerekre vagyis nagyzenekarra áthangolni.
A bemutató napja viszont felejthetetlen volt.  Mindamellett, hogy nagyon stresszeltem, hogy nehogy hibázzak, mert ebben a felállásban bármilyen apró hiba végzetes lehet, az emberek és helyszín olyan hangulatot teremtett, amiért örökre hálás leszek.”

Nemrég megjelent, debütáló albumával ezt a projektet fejlesztette tökélyre. A rendkívül beszédes, Orchestra elnevezés 10 tracje-je egytől egyig a Worakls féle egyedi elektronikus és klasszikus zene fúziójából született alkotás, aminek premierje napjaink legmenőbb barndjének számító felületén, a Cercle-n történt meg.
Worakls a teljes zenekarával vonult fel a híres francia bórvidék, Provence egyik gyönyörű borászatában, ahol az album tracjkjein több jól ismert zenéje is felcsendült.

Worakls Orchestra live @ Château La Coste

Worakls Orchestra live @ Château La Coste

Posted by Cercle on Monday, April 8, 2019

Egyébként meg nem mindig csak a zeneírás, meg a fellépésekkel való fárasztó utazás tölti ki az életét, ha lazítani lehet, akkor akár hajnali 5-ig tolja a FIFA-t, persze itt sem tudja levetkőzni zenei énjét, gyakran agyal, azon, milyen menő lenne a kedvenc videójátékához zenét írni.
Ez többek között azért is fordulhat elő, mert ezek a hajnalok rendszerint Joachim Pastor és N’to társaságában érik, akikkel nem csak jó barátok, de zenésztársak is egyben. Annyira, hogy pár éve közösen alapították meg a Hungry Music kiadót, amelynek egyedi világa, április 18-ám ismételten teltház mellett tér vissza Budapestre.
Ezúttal a Cinema Hallban ad élőben is ízelítőt Worakl, többek között debütáló albumából, illetve a Cercle és  Párizs híres Saint-Jauqes tornyát már korábban megjárt N’to is érkezik, hogy Metha, Peter Makto és Davko társaságában kellő hangulatot adjanak a húsvéti hosszú hétvégének.

Forrás: Billboard, MyCityByNight, Amnusique