Így teszik tönkre a fesztiválok a bolygót

- 8 perces olvasmány
zeneipar fesztivál bolygó klímaváltozás
zeneipar fesztivál bolygó klímaváltozás

A globális környezeti válság nem egy új téma napjainkban. Néhányan úgy gondolják, hogy a jelenlegi tények vitathatóak, de a többség számára egyértelmű, hogy földünk szenved. A globális hőmérséklet évről-évre exponenciálisan növekszik, a vízben feloldódott műanyag szemét, az úgynevezett mikroplasztika (a műanyag legkisebb részecskéi, amelyek szinte láthatatlanok a szemnek) mérgezi az ívóvizet és a vízi élővilágot, a megállíthatatlan erdőtüzek pedig pusztítják a „világunk tüdejét” szerte a bolygón. Persze a lista itt nem áll meg, hanem folytatódik. 

A zenei fesztiválok legyen az bármilyen, szerves részét képezik, éltető erejét adják a zeneiparnak. Sajnálatos azonban, hogy ez, a generációkat vonzó és összekötő esemény, visszafordíthatatlan mértékű károsodást okoz a bolygónknak. A fesztiválok természetükből adódóan sok embert vonzanak. Az emberek az utazás, a szórakozás során sokkal több élelmiszert fogyasztanak, többet közlekednek, több szemetet termelnek, több energiát és vizet használnak, mint a hétköznapok során. Mi most összeszedtük nektek, hogyan történik mindez, hol tartunk most, és mit hozhat a jövő, ha mi is úgy akarjuk.

Elképesztő mennyiségű szemét

A fesztiválokon biztonsági okokból rengeteg eldobható csomagolást használnak ,például dobozos italokat az üveges helyett, de a büfékben is higiéniai megfontolásból, egyszer használandó műanyag tányért, evőeszközt és poharat adnak. A legszembetűnőbb azonban az italfogyasztás, ugyanis a szabadtéri fesztiválok hulladékának felét az italok csomagolásai adják, így minimum kétszer annyi az egy főre jutó hulladék, mint ami hétköznapi háztartásokban megszokott. A nagy zenei fesztiválok, mint például az Egyesült Államokban megrendezett Coachella fesztivál, két hétvége alatt, több mint 250.000 látogatót vonz, akik átlagosan 106 tonna hulladékot termelnek naponta. Szemléltetésképp ez meghaladja egy teljesen telepakolt Boeing 757 utasszállító repülőgép és 300 utasa összsúlyát. Az Egyesült Államokban több mint 800 fesztivál kerül megrendezésre évente, melyeknek környezetünkre gyakorolt globális következményei elképesztőek lehetnek.

Energia felhasználás

Évente több tízmillió ember vesz részt zenei fesztiválokon világszerte, így ezen események energiafogyasztása és kibocsájtása súlyos tényező környezetünkre nézve, mégis sokan figyelmen kívül hagyják. Az energiafogyasztás hatásai összetettek, a kitermelés, az átalakítás, a szállítás és a felhasználás is szennyezi a környezetet. A tömegek mivel nem a saját villanyórájukkal mérik a fogyasztást, hajlamosabbak pazarolni is. Manapság a zenei fesztiválok túlnyomó többségét, lakott területen kívül, az energiahálózatoktól távol eső területeken rendezik meg, ezért a szervezők „energia behozatalra” kényszerülnek, nem pedig a meglévő energiahálózatokra csatlakoznak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hatalmas dízelüzemű generátorokkal biztosítják az áramot 24 órában, az óriási teljesítményű hangrendszereknek, színpadi világításoknak, fényszóróknak, hűtőrendszereknek, és lakóautóknak valamint a fesztivál látogatóinak. 

Szóval gyakorlatilag ezeken a fesztiválokon folyamatosan ég a dízel üzemanyag. Persze teljesen pontosan nem lehet meghatározni egy zenei fesztivál felhasznált energiamennyiségét, mivel mindegyik más hangrendszerrel, más eszközöket és berendezéseket használva, eltérő beállítások mellett üzemel. Annyi azonban biztos, hogy átlagosan a dízelgenerátorok az üzemanyag kb 35%-át alakítják villamos energiává, amikor teljes kapacitás mellett működnek. A hatékonyságuk exponenciálisan csökken, az az 50%-os vagy annál kevesebb teljesítményre képesek. Általában a fesztiválok színpadát legalább két generátor hajtja egymás után, mindkét generátor fele kapacitással működve, azért hogyha bármelyik meghibásodik, a másik készen álljon arra, hogy azonnal biztosítsa az áramot teljes terhelés mellett. Egyszóval a legtöbb ilyen „fesztivál generátor” mindig 50%-os kapacitással üzemel, és folyamatosan reggeltől-estig gázosítják, szennyezik a levegőt, hiszen az elégetett üzemanyag nagy része füst formájában kerül a légtérbe. Pontos adatok nincsenek a kibocsátás mértékéről, azonban egyes források szerint nagyjából fesztiválonként 250 generátorral számolhatunk. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 16 000 liter üzemanyag ég el egyetlen zenei fesztiválon. Ha nagyban gondolkodunk, akkor ezek a fesztiválok csak Angliában 5 millió liter üzemanyagot emésztenek fel évente és felfoghatatlan mértékben károsítják a levegőt. 

Az utazás hatásai

A zenei fesztiválok legnagyobb kibocsátói kétségkívül a résztzvevők pontosabban az oda utazó látogatók. Az Egyesült Királyságban egyes becslések szerint a fesztiválok teljes kibocsátásának a 80% – át a jelenlévők teszik ki, mivel utazásaikkal több, mint 78 000 tonna CO2-vel károsítják az adott területet. Ez azzal egyenértékű mintha egy személyautóval 306 916 459 km-t tennénk meg, vagy 760 alkalommal oda-vissza meglátogatnánk a Holdat, vagy 354 éven át folyamatosan 96 km/h-val vezetnénk. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a statisztikák nem veszik figyelembe a fesztivál alkalmazottai által kibocsátott CO2-t mennyiséget, tehát a művészek, az előadók, a menedzsment, a vállalkozók, odajutását, valamint a hatalmas színpadok és egyéb felszerelések szállítását, na meg a keletkező hulladék elszállítását fesztivál területéről. Ezek mind-mind további terheléseket rónak az amúgy is végletekig kihasznált környezetünkre. 2015-ben a kanadai Shambala Fesztivál megmérte és elemezte a 17 000 látogató által kibocsátott CO2-t mennyiséget, és megállapították, hogy a résztvevők nagyjából megkétszerezték az átlagos utazási kibocsátások mennyiségét az adott területen. Mindez azt jelenti, hogy a fesztiválok helyszínén jelentkező környezetszennyezés többszöröse a hétköznapok során észlelhetőnek. Például míg a gyalogos vagy kerékpáros turisták minimális környezetterhelést jelentenek láb- és keréknyomukkal, addig az egyéni autóhasználók légszennyezése, zaja és területigénye is jelentősen terheli a környezetet, nem is beszélve fesztiválokra érkező nagy tömegeket szállító vonatok, autóbuszok, repülőgépek környezeti terheléséről, amik tovább súlyosbítják a helyzetet. A természetes élőhelyeken megnövekedett forgalom, zaj és fényszennyezés miatt, mára már több területen tönkrement az élővilág, ezzel például ellehetetlenítve az állatok biztonságos vándorlását.

Hogyan tovább?

A kialakult helyzetre a megoldás nem egyszerű. A jövőben a rendezvényszervezőknek úgy kell megtervezni és lebonyolítani egy fesztivált, hogy „a látogatók számára is tekintettel” minél alacsonyabb szinten tartsa az esemény környezetterhelését. Ez a feladat gyakorlatilag a szervezés összes lépésének a környezeti szempontok szerinti újraértékelését jelenti. A hely kiválasztásától kezdve, a beszerzésen és a programokon át a kommunikációig minden egyes tevékenységet meg kell vizsgálni nyersanyag, víz és energiafelhasználás, légszennyezés, hulladék és szennyvízkezelési szempontból. A körülmények jobbá tételére persze vannak törekvések, például a világ vezető szórakoztatóipari vállalata a Live Nation létrehozta a Green Nation nevű szervezetet azért, hogy az összes általa üzemeltetett létesítményt, és szervezet eseményt, kötelezze az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére 2030-ig, valamint az egyszer használatos műanyagok használatának megszüntetésére 2021-ig. Az utóbbi célhoz az angliai független fesztiválok szövetsége is csatlakozott, akik évente mintegy 60 fesztivált rendeznek országszerte. További jó hír, hogy a környezetvédelem tiszteletére az idei Envision Music fesztivál mintegy 7000 önkéntese segített több mint 15 000 fát ültetni a costa ricai dzsungelbe, megújítva ezzel a korábban kimerült szarvasmarha legelőket. 

A jövő fesztiváljai

Egyértelműen látszik, hogy a fesztiválok a jövőben akkor lesznek fenntarthatóak, ha a rendezvények szervezésénél alkalmazott anyagokat megfelelő módon, a környezetet kímélve használják és az energián túl az összes többi összetevőt is a természetes körforgás részeként kezelik. Az ideális fesztivál olyan lenne, ami nem használ több erőforrást, mint amennyi újratermelődni képes, illetve kibocsátásai révén nem terheli a környezetet annál jobban, mint amennyire az feldolgozni képes a terheléseket. Ennek megvalósulásától, azonban még messze járunk, viszont ha tudatos fesztiválozóként odafigyeltek a fentebb említett problémákra és ezáltal a környezetetekre azzal ti is hozzájárultok ahhoz, hogy egy napon elérjük ezt a célt.

Forrás: edm.com, bbc.com, live nation, jagranjosh.com